Home / AKTUELNO / MAKEDONIJA NA NOGAMA, DOSTA GRČKOG RASIZMA: Narod protiv promene imena, zapaljena grčka zastava! (VIDEO)

MAKEDONIJA NA NOGAMA, DOSTA GRČKOG RASIZMA: Narod protiv promene imena, zapaljena grčka zastava! (VIDEO)

Vlada Makedonije saopštila je da je posrednik UN Metju Nimic predložio četiri opcije za ime te države i da to nije predložila Makedonija.

Vlada u Skoplju je saopštila da premijer Zoran Zaev nije rekao da je Makedonija iznela četiri predloga za rešavanje spora sa Grčkom u vezi sa imenom, kako je to ranije prenela agencija Rojters.

Vlada Makedonije u saopštenju navodi da je netačna interpretacija Rojtersa, prema kojoj je Zaev rekao da je „Makedonija iznela četiri opcije za rešenje spora sa Grčkom u vezi sa imenom“, prenosi MIA.

Britanska agencija prenela je ranije da joj je Zaev u Londonu rekao da su „predlozi Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)“.

„Javnost u Makedoniji i širom sveta zna da je te predloge predstavio Metju Nimic, specijalni izaslanik UN za pregovore o imenu. To znači da ti predlozi postoje, kao što je rekao Zaev, ali njih nije predložila Makedonija“, saopštila je Vlada u Skoplju.

Vlada Makedonije demantuje i da je premijer Zaev za Rojters kazao da je „Republika Makedonija spremna da načini male izmene Ustava u vezi sa imenom države“.

Umesto toga, navodi se u saopštenju Vlade, prenosi MIA, „Zaev je za Rojters rekao da je Makedonija spremna da promeni ime, ali da promena neće biti velika, jer je to veoma teško pitanje“.

Vlada u saopštenju citira da je Zaev za Rojters kazao da „pitanje koje ostaje jeste da li postoji prava potreba za izmenama Ustava“, nešto što je Grčka takođe tražila proteklih meseci.

Demonstranti u Skoplju zapalili grčku zastavu

A u Skoplju se večeras okupilo nekoliko hiljada ljudi kako bi protestovali protiv promene imena Makedonije, javili su makedonski mediji.

Kako prenosi makedonski list „Večer“, uprkos lošim vremenskim prilikama, na protestu se okupilo više od 10.000 ljudi.

Agencija MIA javila je da je protest organizovalo udruženje „Za zajedničku Makedoniju“ sa ciljem „odbrane imena države i identiteta nacije“.

Demonstranti su se najpre okupili ispred misije Evropske unije u Skoplju, da bi odatle krenuli ka zdanju Sobranja. Zbog protesta je blokiran saobraćaj u centru Skoplja.

Opoziciona VMRO-DPMNE ogradila se od protesta, odnosno poručila da ona nije organizator skupa, navodi MIA. Učesnici protesta mahali su makedonskim zastavama i nosili transparente sa natpisima „Zaustavite grčki rasizam“ i „Stop pregovorima“, javio je Rojters.

Tokom protesta zapaljena je i grčka zastava, navodi ta agencija.


(Tanjug)

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …