Home / AKTUELNO / MEDICINA BUDUĆNOSTI: Stvorena kapsula koja će nam iz želuca na telefon slati podatke o zdravlju

MEDICINA BUDUĆNOSTI: Stvorena kapsula koja će nam iz želuca na telefon slati podatke o zdravlju

zeludac

Doktor Filip Nado sa MIT-ja kreirao je kapsulu pod nazivom „Silver bullet“ (srebrni metak), koja pokretana želudačnom kiselinom šalje podatke o našem unutrašnjem zdravlju na mobilni telefon.

Veruje se da će malena pilula biti revolucija u medicini jer će konstantno moći da prati vitalne znakove iznutra, da šalje podatke na telefon i da aplicira potrebne lekove.

Ovo otkriće objavljeno je na najvećoj naučnoj konferenciji održanoj u Bostonu. Pilulu je inspirisao uticaj limunske kiseline na promenu eksera i bakrenih elektroda.

Verzija pilule koja se aktivira kada cinkova elektroda dođe u dodir sa želudačnom kiselinom, testirana je na svinjama.

Maleni senzori kontinuirano su pratili temperaturu i otkucaje srca. Uređaj, dug 30 milimetara, je šest dana putovao kroz probavni sustav svinje.

Pokušavaju da stvore još manju verziju

Naučnici pokušavaju da za ljude stvore još manju verziju uređaja. Prototip je sada velik oko 10 milimetara i napravljen je s ručicama u obliku zvezde kako bi bilo sigurno da može ostati u želucu bez da zapne.

Radeći u saradnji sa „Birgham and Women’s Hospital“, MIT kaže kako kapsula može da generiše dovoljno energije da napuni termometar koji podatke bežično šalje na uređaj radijusa do 2 metra.

Uzimanje kapsule jednom mesečno moglo bi da promeni način na koji dajemo lekove, ističu stručnjaci.

(Mirror)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …