Home / AKTUELNO / MERKEL I MAKRON PRAVE SJEDINjENE EVROPSKE DRŽAVE: Lideri najmoćnijih evropskih država menjaju EU!

MERKEL I MAKRON PRAVE SJEDINjENE EVROPSKE DRŽAVE: Lideri najmoćnijih evropskih država menjaju EU!

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nameravaju da od EU naprave Sjedinjene evropske države. Merkelova je pozvala zemlje članice EU da se odreknu svog suvereniteta u korist evropskih institucija, što je podržao i Makron, koji takođe želi jaču Uniju

Dvoje lidera smatraju da se EU nalazi na prekretnici kad je u pitanju njena buduća uloga u svetu. Oboje žele da Evropa vodi glavnu reč, te je Merkelova zato na jednom skupu u Berlinu u četvrtak uveče navela da bi Unija morala da bude mnogo čvršća.

Ponovna izgradnja

– Danas bi nacionalne države morale da budu spremne da odustanu od svog suvereniteta. Naravno, po uređenom metodu. Nacionalni parlamenti moraju igrati ključnu ulogu u tom procesu. To je za opšte dobro – rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka upozorila je na rast nacionalizma u Evropi, ističući da neki političari veruju da mogu da reše sve sami i da misle samo na sebe.

– To je nacionalizam u svojoj najčistijoj formi. To nije patriotizam – naglasila je Merkelova.

Ona je branila i svoju politiku otvorenih vrata prema izbeglicama, zbog koje joj je popularnost u zemlji drastično opala i zbog koje je kritikuju mnogi evropski lideri.

– U interesu je svih nas da se postaramo da globalni uslovi za izbeglice i migrante koji traže posao budu poboljšani – navela je nemačka kancelarka.

Te njene stavove podržava i Makron, koji kaže da Francuska i Nemačka dele odgovornost za ponovnu izgradnju Evrope.

– Ta odgovornost znači izgradnju zaista suverene Evrope, jake Evropske unije – rekao je Makron, koji se ranije založio i za formiranje evropske vojske.

Analitičari kažu da su francuski predsednik i nemačka kancelarka uvideli da se situacija u svetu menja i da bi samo čvrsta EU, mnogo čvršća nego sada, uspela da preuzme vodeću ulogu.

– Sa dolaskom Donalda Trampa na vlast u SAD i razlaz EU i Britanije, koja je bila najveći protivnik jake, suverene Unije, otvorila se mogućnost da Evropa preuzme lidersku poziciju u svetu. S obzirom na centralni položaj Evrope na mapi, nepopularnost Amerike i njenu promašenu spoljnu politiku, pravljenje evropske superdržave i jačanje njenog uticaja je sada moguće – objašnjavaju analitičari.

Čista fikcija

Oni dodaju da bi Evropa s federalnim uređenjem, u kojem bi građani birali predsednika, bila mnogo moćnija od SAD.

– Samo mnogo integrisanija EU može da bude rival SAD. U tom slučaju Sjedinjene evropske države mogle bi da preuzmu vodeću ulogu u svetu – navode stručnjaci.

S druge strane, mnogi ne veruju da će EU ikad biti integrisanija nego sada i tvrde da je projekat pravljenja evropske superdržave fikcija.

– Nijedna evropska zemlja se neće lako odreći svog nacionalnog suvereniteta. Zemlje na Starom kontinentu niko ne može da natera da se odreknu nezavisnosti. To je najveći problem u uspostavljanju jedinstvene Evrope. Ujedno, neke države se zalažu za to da pravila unutar EU budu još labavija, a ne jača – kažu analitičari.

Check Also

RUSIJA ZADAJE SMRTONOSAN UDARAC: OŽIVLJAVANJE “ZLATNOG STANDARDA” RUŠI DOLAR

Pandemija koronavirusa izazvala je početak izuzetno neprijatnih događaja na raznim međunarodnim tržištima. Glavne svetske sile, …