Home / AKTUELNO / MERKEL I MAKRON PRAVE SJEDINjENE EVROPSKE DRŽAVE: Lideri najmoćnijih evropskih država menjaju EU!

MERKEL I MAKRON PRAVE SJEDINjENE EVROPSKE DRŽAVE: Lideri najmoćnijih evropskih država menjaju EU!

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nameravaju da od EU naprave Sjedinjene evropske države. Merkelova je pozvala zemlje članice EU da se odreknu svog suvereniteta u korist evropskih institucija, što je podržao i Makron, koji takođe želi jaču Uniju

Dvoje lidera smatraju da se EU nalazi na prekretnici kad je u pitanju njena buduća uloga u svetu. Oboje žele da Evropa vodi glavnu reč, te je Merkelova zato na jednom skupu u Berlinu u četvrtak uveče navela da bi Unija morala da bude mnogo čvršća.

Ponovna izgradnja

– Danas bi nacionalne države morale da budu spremne da odustanu od svog suvereniteta. Naravno, po uređenom metodu. Nacionalni parlamenti moraju igrati ključnu ulogu u tom procesu. To je za opšte dobro – rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka upozorila je na rast nacionalizma u Evropi, ističući da neki političari veruju da mogu da reše sve sami i da misle samo na sebe.

– To je nacionalizam u svojoj najčistijoj formi. To nije patriotizam – naglasila je Merkelova.

Ona je branila i svoju politiku otvorenih vrata prema izbeglicama, zbog koje joj je popularnost u zemlji drastično opala i zbog koje je kritikuju mnogi evropski lideri.

– U interesu je svih nas da se postaramo da globalni uslovi za izbeglice i migrante koji traže posao budu poboljšani – navela je nemačka kancelarka.

Te njene stavove podržava i Makron, koji kaže da Francuska i Nemačka dele odgovornost za ponovnu izgradnju Evrope.

– Ta odgovornost znači izgradnju zaista suverene Evrope, jake Evropske unije – rekao je Makron, koji se ranije založio i za formiranje evropske vojske.

Analitičari kažu da su francuski predsednik i nemačka kancelarka uvideli da se situacija u svetu menja i da bi samo čvrsta EU, mnogo čvršća nego sada, uspela da preuzme vodeću ulogu.

– Sa dolaskom Donalda Trampa na vlast u SAD i razlaz EU i Britanije, koja je bila najveći protivnik jake, suverene Unije, otvorila se mogućnost da Evropa preuzme lidersku poziciju u svetu. S obzirom na centralni položaj Evrope na mapi, nepopularnost Amerike i njenu promašenu spoljnu politiku, pravljenje evropske superdržave i jačanje njenog uticaja je sada moguće – objašnjavaju analitičari.

Čista fikcija

Oni dodaju da bi Evropa s federalnim uređenjem, u kojem bi građani birali predsednika, bila mnogo moćnija od SAD.

– Samo mnogo integrisanija EU može da bude rival SAD. U tom slučaju Sjedinjene evropske države mogle bi da preuzmu vodeću ulogu u svetu – navode stručnjaci.

S druge strane, mnogi ne veruju da će EU ikad biti integrisanija nego sada i tvrde da je projekat pravljenja evropske superdržave fikcija.

– Nijedna evropska zemlja se neće lako odreći svog nacionalnog suvereniteta. Zemlje na Starom kontinentu niko ne može da natera da se odreknu nezavisnosti. To je najveći problem u uspostavljanju jedinstvene Evrope. Ujedno, neke države se zalažu za to da pravila unutar EU budu još labavija, a ne jača – kažu analitičari.

Check Also

DRAMATIČAN SNIMAK KAKO SU IRANSKI KOMANDOSI NAORUŽANI DO ZUBA UPALI NA BRITANSKI BROD (VIDEO)

Iranski mediji objavili su novi dramatičan snimak na kojem se vidi kako je izvršen napad …