Home / AKTUELNO / METEOROLOŠKI SERVIS AKU VEDER IZNEO ZABRINJAVAJUĆU PROGNOZU: EVO ŠTA NAM PRETI..

METEOROLOŠKI SERVIS AKU VEDER IZNEO ZABRINJAVAJUĆU PROGNOZU: EVO ŠTA NAM PRETI..

Ako ste mislili da će vreme u junu, julu i avgustu biti lepše nego u maju, da ćete se brčkati na bazenima i kupalištima i uživati ispijajući hladne napitke, prevarili ste se. Prognoze za predstojeće leto nisu baš tako sjajne – prete nam tornada!

I dok će veći deo Evrope ovog leta zahvatiti opasni toplotni talasi, jugoistočnu Evropu i Balkan, ali i Srbiju, očekuju jake oluje, bujične poplave i tornada. Meteorološki servis Aku veder je u svojoj prognozi za nadolazeće leto objavio da većem delu Balkana prete učestale jake grmljavinske oluje, a da to naročito važi za područje Dalmacije i južne delove kopnene Hrvatske.

Toplotni talas i na Balkanu

– Iako delovi Balkana neće biti imuni na toplotne talase, ekstremne vrućine biće ograničene. Opasne oluje prete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i delovima Jadrana – navodi se u prognozi ovog meteorološkog servisa.

Dodaje se da se jake oluje očekuju najviše tokom poslepodnevnih i večernjih sati.

– Ove oluje će doneti velik broj munja, bujične poplave, kao i orkanske vetrove i grad. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada – upozoravaju meteorolozi Aku vedera.

Oni ističu da će najveću opasnost doneti orkanski vetrovi, grad i bujične poplave.

Tornado nije ništa novo

Meteorolog Veder tu ambele Đorđe Đurić kaže da je još uvek rano govoriti o preciznoj prognozi.

– Ovako nestabilno vreme će se nastaviti delom i u junu, ali bi temperature bile više. U principu, takva je naša klima, i maj i jun su meseci sa najviše padavina, kada su česti i grmljavinski pljuskovi. Leto ne bi trebalo da bude toplo kao što je bilo 2012, 2015. i 2017. godine – kaže Đurić.

Dodaje da ne možemo sad reći da li će biti tornada i bujičnih poplava, ali da to nije nešto što se nije događalo ranije.

– Bolje da čekamo pouzdanije prognoze, bar desetak dana unapred. Tornado nije ništa novo, bilo ih je u prošlosti, imali smo u Jagodini, Pančevu, Somboru, kod nas se zovu tromba i oni su manjih dimenzija u odnosu na one u Americi – navodi Đurić.

Brojke

35 tropskih dana bilo je 1848. godine
27 vrelih dana bilo je 2017. godine

25 dana sa temperaturom iznad 35 stepeni bilo je 2015. godine

Oblačno s kišom, Narednih dana pljuskovi

I danas ponesite kišobrane sa sobom ukoliko izlazite iz domova, jer se i danas očekuje slično vreme kao juče – promenljivo oblačno, mestimično s kišom, a posle podne i uveče sa ređom pojavom pljuskova s grmljavinom.

Najniža temperatura biće od osam do 15 stepeni, a najviša od 19 do 23. Narednih dana takođe se očekuje promenljivo oblačno, s kišom i pljuskovima s grmljavinom, a više padavina očekuje se početkom naredne sedmice. Samo u subotu i nedelju veći deo dana pretežno sunčano.

(Kurir.rs/ Mina Branković)

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …