Home / AKTUELNO / Meteorolozi otkrivaju kakav nas čeka Avgust…

Meteorolozi otkrivaju kakav nas čeka Avgust…

Meteorolozi iz cele Jugoistočne Evrope su na početku maja sa 70 odsto sigurnosti za naše područje prognozirali veoma toplo leto uz mogućnost suše.

Međutim, do sada je bilo svega nekoliko dana kada je temperatura dostizala 35 stepeni Celzijusovih, a svedoci smo gotovo svakodnevnih kiša, čestih olujnih vjetrova, jakih grmljavina i grada koji su napravili veliku štetu na poljoprivrednim usevima i imovini građana.

Tako je u subotu grad veličine jabuke napravio nezapamćenu štetu na području Prijedora, Banjaluke i Laktaša.

– Onakva pojava količine i veličine leda nija uobičajena za naš region. Kod nas se javlja sitan do srednje veličine grad – kaže za Srpskainfo Milica Đurđević, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS.

Objašnjava da je u subotu zabeležena izuzetno retka pojava – jedan izolovan oblak, koji je imao jaku energiju u sebi, napravio je ogromnu štetu.

Kaže da meteorološke prognoze do kraja leta i nisu baš sjajne.

– Avgust bi definitivno trebalo da bude u znaku stabilnijeg vremena, da imamo više sunčanijih, a manje nestabilnih perioda. Međutim, i dalje neće biti spojenih 15-20 dana vrućih dana, nego po 3, 4 ili 5 dana koji će biti ispresecani lokalnim nepogodama. Međutim, ono što se desilo u subotu ne bi trebalo da se ponovi kod nas ovog leta – napominje Đurđevićeva.

Check Also

POSLE SLUČAJA „JOKIĆ“- NOVI PROBLEM ZA SRBIJU!?

Košarkaška reprezentacija Srbije će i definitivno biti bez Bogdana Bogdanovića u kvalifikacijama za Olimpijske igre, …