Home / AKTUELNO / METEROLOZI UPOZORAVAJU: Proleće kasni, stiže olujni vetar, mraz i sneg– evo kad da ih očekujete!

METEROLOZI UPOZORAVAJU: Proleće kasni, stiže olujni vetar, mraz i sneg– evo kad da ih očekujete!

vreme

Na veliko razočaranje ljubitelja proleća, zima nas još nije napustila, jer prema najavama meteorologa, od utorka sledi jako zahlađenje praćeno susnežicom, mrazom i obilnim padavinama sa olujnim vetrom.

Živa u termometru pašće za neverovatnih 15 stepeni, a kako stoje stvari na „vremenskim“ mašinama, male su šanse za preokret.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za „Alo!“ da je glavni krivac pogoršanja vremena premeštanje ciklona preko Panonske nizije ka jugu koji donosi prodor veoma hladne vazdušne mase sa severa Evrope.

– Ciklon koji će Srbiju zahvatiti u utorak doneće obilniju kišu, koja će prvo preći u sneg u brdsko-planinskim predelima, a u noći između utorka i srede i u nižim predelima zapadne i jugozapadne Srbije, pa će se snežna granica spustiti i na svega 400 do 500 metara, lokalno i niže.

U većem delu naše zemlje pašće od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, u nekim mestima i više, dok se na planinama očekuje 20 centimetara snega. Duvaće veoma jak, olujni severozapadni vetar – najavljuje Đurić.

Takođe, on ističe da će temeperatura biti za 10 stepeni niža od proseka za ovo doba godine i upozorava na pojavu mraza.

– Maksimalna temperatura u sredu kretaće se od tri do devet stepeni Celzijusovih.

Potom će do vikenda biti veoma hladno i promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom, u brdsko-planinskim predelima sa susnežicom i snegom. U ovom periodu velika opasnost se očekuje od mraza. Veoma jako zahlađenje moglo bi da nanese ogromne posledice poljoprivrednim i ratarskim kulturama – kaže naš sagovornik.

Naglo zahlađenje, prema rečima dr Marije Radulović, specijaliste urgentne medicine, odraziće se na zdravlje hroničnih bolesnika, astmatičara, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesnika, ali i na potpuno zdrave osobe.

– Nagli pad temperature i promene atmosferskog pritiska izazivaju sužavanje krvnih sudova jer organizam na taj način štedi energiju i teži da se ugreje. Upravo iz tog razloga bi moglo da dođe do skoka krvnog pritiska koji izaziva negativne posledice.

Da bi se organizam prilagodio promeni vremena, savetujem redovno uzimanje propisane terapije i izbegavanje boravka napolju u ranim jutarnjim časovima, kada je najhladnije. Ako neko od naših sugrađana oseti tegobe, ne treba sam da menja terapiju, već nakon konsultacije sa lekarom.

Najbolje je da ostanu u kući i odmaraju se koliko god mogu dok se organizam ne prilagodi novonastalim vremenskim prilikama. Potpuno zdrave osobe takođe mogu osetiti teskobe poput glavobolje, ali i pospanost, nesanicu, smanjenje energije i radnih sposobnosti – upozorava dr Radulović.

(Alo)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …