Home / AKTUELNO / Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava: Pažnja!! U toku je velika internet prevara!

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava: Pažnja!! U toku je velika internet prevara!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije upozorava privredne subjekte da je sve češći specifičan način izvršenja krivičnih dela prevare koja se vrše na štetu pravnih lica sa teritorije Republike Srbije.

fejsbuk-virus- kompjuter

Izvršioci krivičnih dela prevare, presreću elektronske poruke, koje se razmenjuju između privrednih subjekata sa teritorije Republike Srbije sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu, gde se, u odnosu na pravi elektronski nalog koji koristi strana kompanija, menjaju slovni ili brojčani karakteri, što je teško uočljivo ukoliko se komunikacija odvija svakodnevno.

Izvršioci pomenutog krivičnog dela, takođe, maskiraju pravu elektronsku adresu, a potom se, zloupotrebom komunikacije, lažno predstavljaju kao predstavnici strane kompanije, sa kojom pravni subjekat iz naše države već ima poslovnu saradnju i najčešće se, nakon stvarnog ugovorenog posla, u takvim porukama šalju lažne profakture za uplatu, koje su uobičajene za poslovnu saradnju sa već poznatom kompanijom u inostranstvu, ali su u njima promenjene instrukcije za plaćanje.

Na opisani način se privredni subjekti dovode u zabludu da vlasnicima računa, koji su navedeni u tim instrukcijama, a koji su zapravo izvršioci krivičnog dela, uplate novac na svoju štetu.

Do sada je utvrđeno da je došlo do imovinske štete u iznosu od više stotina hiljada evra na štetu privrednih subjekata iz Republike Srbije.

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala savetuje privrednim subjektima da budu oprezni pri vršenju transakcija, posebno u slučajevima neočekivanih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcija za uplate koje se šalju putem elektronske pošte i interneta od strane partnera iz inostranstva.

U takvim slučajevima, najbolje je proveriti ispravnost podataka nekim drugim putem, kao što je na npr. pozivanje telefonom ili drugim sredstvima komunikacije na kontakte koji su korišćeni u predhodnom periodu (pre slanja poruke čija se istinitost proverava).

hakeri- kompjuter

Takođe, pretragom interneta, analizom sadržaja koji se na njemu pojavljuje, kao i na osnovu prijava oštećenih građana u Republici Srbiji, uočen je specifičan način izvršenja krivičnih dela pravljenja i širenja računarskih virusa, koja se vrše pretežno na štetu privrednih subjekata, ali i fizičkih lica.

Izvršioci ovih krivičnih dela, u računare oštećenih, šire zlonamerne računarske programe-viruse, poznatije kao “ransomware”, koji enkriptuju elektronske podatke u računarima oštećenih lica, a potom služe za ucenjivanje oštećenih lica, kako bi im se iznudio određeni novčani iznos za vraćanje važnih podataka tj. njihovu dekripciju.

Ovakvim računarskim virusom se može ograničiti pristup računarskom sistemu koji je zaražen, a nakon toga izvršilac krivičnog dela zahteva da mu se plati određena svota novca, u kripto valuti, najčešće u bitkoinima (Bitcoin), kako bi ponovo bio omogućen pristup žrtve računarskom sistemu.

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala savetuje privrednim subjektima da redovno vrše ažuriranje operativnih sistema, da instaliraju antivirus programe, kao i da obezbede skladištenje podataka na rezervnim bezbednim lokacijama, kako bi, ukoliko dođe do izvršenja krivičnog dela, imali kopije svojih podataka na sigurnoj lokaciji.

Ne savetujemo da se novac uplaćuje izvršiocima, već da se krivično delo prijavi Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, radi preduzimanja daljih mera i radnji iz njihove nadležnosti.

(Telegraf.rs)

Check Also

HITNA VEST: “OBORILI SMO TREĆINU BIRAČKIH MESTA, RIK MORA DA PONIŠTI IZBORE”

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da su “izbori oboreni na …