Home / AKTUELNO / MIR MOSKVE I ANKARE ZNAČE SAMO JEDNO: Bes i osveta stižu, milioni izbeglica preplaviće Evropu

MIR MOSKVE I ANKARE ZNAČE SAMO JEDNO: Bes i osveta stižu, milioni izbeglica preplaviće Evropu

sirija- migranti
Evropu će uskoro zapljusnuti novi izbeglički talas, s obzirom na najnoviji razvoj događaja na geopolitičkom planu, piše slovenački list “Večer”.

Kako navode, uzrok za to je popravljanje odnosa između Moskve i Ankare i produbljenje podela između EU i Turske posle pokušaja puča.

“Izbeglice su praktično spremne i samo čekaju da turski sultan Erdogan da znak da se oni isteraju iz Turske”, navodi taj list u tekstu pod naslovom “Nema plana B”, prenosi STA.

Ono što ovakav scenario čini verovatnim, ukazuje “Večer”, jeste odbijanje većine evropskih lidera da Turskoj odobre viznu liberalizaciju, ali ga verovatnim čini i uspon moći turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana posle propalog puča.

Još jedan razlog što Erdogan dobija na snazi jeste zbližavanje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što Putinu daje dodatnu mogućnost da vrši pritisak na Evropu, dodaje se u tekstu.

Povrh toga, navodi list, EU više nema jedistvenu izbegličku politiku, a interesi reapolitike su odneli pobedu nad solidarnošću.

U međuvremenu, dodaje se u tekstu, Grčka traži plan B u slučaju da sporazum između EU i Turske o izbeglicama propadne, ali EU nema takav plan, a ni slovenačka vlada.

U odsustvu pomoćnog plana, zemlje na balkanskoj migrantskoj rati, stisnute između ruskog čekića i turskog nakovnja, ojačaće svoje granice, a zemlje u koje izbeglice hrle ohrabriće tranzitne zemlje da zapečate svoje granice.

“Izbeglička kriza 2.0” biće naredna faza u truljenju evropske ideje i demonstracije sporednosti EU, zaključuje slovenački list.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …