Home / AKTUELNO / MIROSLAV MIŠKOVIĆ I NJEGOV SIN PROGLAŠENI KRIVIM- EVO KOJE SU PRESUDE

MIROSLAV MIŠKOVIĆ I NJEGOV SIN PROGLAŠENI KRIVIM- EVO KOJE SU PRESUDE

Veće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je danas krivim predsednika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka za poresku utaju, prenela je Televizija N1.

Mišković je osuđen zbog podstrekivanja na poresku utaju na zatvorsku kaznu od dve godine i šest meseci, a moraće da plati kaznu od osam miliona dinara.

Njegov sin Marko osuđen je na jednu godinu kućnog zatvora i moraće da vrati osam miliona dinara.

Sud je proglasio krivim i vlasnika Nibens korporacije Mila Đuraškovića zbog poreske utaje i zloupotrebe položaja odgovornog lica na četiri godine i tri meseca zatvora.

On će morati da u budžet uplati 142 miliona dinara, a od njega i još šest osuđenih za malverzacije u Fabrici maziva iz Kruševca (FAM) sud traži da solidarno plate štetu od dve milijarde i 800 miliona dinara u roku od tri meseca.

Posle šest godina od početka suđenja, odluka je doneta većinom glasova.

Miroslav Mišković nije došao u sud, za razliku od njegovog sina Marka i Đuraškovića.

Apelacioni sud je prethodno prihvatio oslobađajući deo prvostepene presude za malverzacije sa putarskim preduzećima radi izvlačenja protivpravne finansijske koristi, što je bio centralni deo optužnice, i naložio ponovno suđenje za deo presude kojim su osuđeni za utaju poreza.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj reči da sud osudi Miroslava Miškovića na pet godina, na koliko mu je izrečena kazna na prvobitnom suđenju, a njegovog sina Marka na četiri godine, pola godine više nego što je prethodno presuđeno.

I u ponovljenom suđenju Miroslav Mišković je naveo da je za njega „porez svetinja“ i da je Delta samo u godini koja se pominje u optužnici platila državi 100 puta veći porez od iznosa za koji se tereti da je utajen.

Odbrana je ponovo zatražila oslobađajuću presudu i istakla da će ona biti mera „nezavisnosti pravosuđa“, očito misleći na izjave iz vrha vlasti o Miroslavu Miškoviću.

Miroslav Mišković je uhapšen krajem 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam meseci, a određeno mu je jemstvo, najveće ikad izrečeno u Srbiji, od 12 miliona evra kao garancija da će prisustvovati suđenjima.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …