Home / AKTUELNO / MISTERIOZNI NUKLEARNI OPITI U KINI: Toliko eksperimenata niko nije izveo VAŠINGTON ZABRINUT, MOSKVA ZAČUĐENA

MISTERIOZNI NUKLEARNI OPITI U KINI: Toliko eksperimenata niko nije izveo VAŠINGTON ZABRINUT, MOSKVA ZAČUĐENA

Dok se Kina, SAD i Rusija nadaju da će njihovi programi nuklearnog naoružanja delovati kao sredstvo odvraćanja potencijalnih pretnji, stručnjaci upozoravaju da bi eskalirajuća trka u naoružanju mogla da poveća mogućnost izbijanja sukoba koji bi mogao značiti kraj sveta, pišu britanski mediji.

U novom izveštaju Kineske akademije fizike navodi se kako su kineski naučnici izveli 200 laboratorijskih eksperimenata između septembra 2014. i decembra 2017. To znači da je u proseku godišnje izvedeno oko 50 eksperimenata, koji u laboratorijskim uslovima simuliraju kompleksnu fiziku nuklearne eksplozije.

Poređenja radi, američki naučnici su sproveli 50 takvih eksperimenata između 2012. i 2017, u proseku 10 godišnje, pokazuju izvori iz Nacionalne laboratorije Lorens Livermor.

Američki, kineski i ruski stručnjaci utrkuju se u razvoju što manjih nuklearnih glava koje bi ujedno omogućile i što preciznije udare. No stručnjaci kažu kako bi stvaranje preciznijih nuklearnih projektila možda uklonilo strah od njihovog korišćenja.

“Korišćenje malenih nuklearnih bojevih glava samo će dovesti do korišćenja većih”, rekao je kineski mornarički stručnjak Li Đie, koji je dodao da iako Kina verovatno neće koristiti takvo oružje, ipak je morala da ih razvije kako ne bi zaostajala za američkim i ruskim programima. “Ako druge države budu koristile nuklearna oružja protiv nas, moramo uzvratiti. To je verovatno razlog zašto naučnici razvijaju nova oružja.”

Kako međunarodni propisi sprečavaju testiranja pravog nuklearnog naoružanja, većina država sprovodi napredne simulacije kako bi proučila svojstva svojih uređaja. Tokom eksperimenata snažan gasni pištolj ispali projektile u materijale od kojih se izrađuje oružje u laboratorije.

Svaki udar simulira ekstremnu toplotu, pritisak i udarne talase nastale u pravoj nuklearnoj eksploziji ali na daleko manjoj skali. Zatim se proučavaju efekti udara pa se pojačavaju kako bi se bolje razumeli učinci nuklearnih projektila i drugog oružja.

Iako je Kina predvodnik ovakvih eksperimenata s gasnim pištoljem, SAD verovatno još uvek vode u ukupnoj trci naoružanja, smatra jedan stručnjak. SAD su naime detonirale preko 1.000 nuklearnih bojevih glava između 1945. i 1996. Kada je potpisana UN-ova zabrana o nuklearnom testiranju, Kina je s druge strane sprovela samo 45 takva testiranja od 1964., pa pošteno zaostaje za SAD-om u pravim nuklearnim eksperimentima.

Check Also

A TVRDE DA SU BEZBEDNE?! TRUDNICAMA ZABRANJENO DA SE VAKCINIŠU PROTIV KORONE…

Dok se ne urade studije o bezbednosti vakcinacije trudnica, one neće biti vakcinisane, poručio je …