Home / AKTUELNO / MITROPOLIT AMFILOHIJE: SADA JE SVE JASNO! ZAPAD HOĆE DA POCEPA I POROBI PRAVOSLAVLJE!

MITROPOLIT AMFILOHIJE: SADA JE SVE JASNO! ZAPAD HOĆE DA POCEPA I POROBI PRAVOSLAVLJE!

Mitropolit Amfilohije je za TASS rekao da Amerikanci podržavaju pokušaje osnivanja novih crkava jer žele da rasparčaju pravoslavnu crkvu

Zapadne sile pokušavaju da izazovu raskol u pravoslavnoj crkvi, a takvi trendovi primećeni su u Ukrajini i Crnoj Gori, izjavio je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je za TASS rekao da Amerikanci podržavaju pokušaje osnivanja novih crkava jer žele da rasparčaju pravoslavnu crkvu.

Crnogorsko-primorski mitropolit upozorio je da je pravoslavna crkva poslednji mehanizam jedinstva naroda bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i bivše Jugoslavije.

Prema rečima mitropolita Amfilohija, pokušaji izazivanja raskola primećeni su na području bivšeg Sovjetskog Saveza, naročito u Ukrajini, kao i na teritoriji u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve, posebno u Crnoj Gori, koja uz pomoć lokalnih vlasti pokušava da osnuje takozvanu “Crnogorsku pravoslavnu crkvu”.

– Nakon raspada dve države – Sovjetskog Saveza i Jugoslavije – crkva je ostala jedini mehanizam za održavanje našeg jedinstva – istakao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je napomenuo da zapadne sile veruju da pravoslavnu crkvu treba rasparčati i da je to ključno za podršku separatističkim grupama, koje nemaju ni vere, niti bilo kakvo crkveno vaspitanje.

– Oni pokušavaju da porobe Crkvu u korist neke zemlje ili nacije – naglasio je mitropolit Amfilohije. Mitropolit Amfilohije upozorava da Crkva, ukoliko služi političkim potrebama, više nije Hristova, već sekularna organizacija, slična političkoj partiji sa nekim elementima religije.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej ranije je za TASS rekao da su pokušaji osnivanja ukrajinske i crnogorske nekanonske crkve “sramota za istoriju i za narod”.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …