Home / AKTUELNO / Moskva upozorila SAD da će pokušaj kontrole svojih teretnih brodova smatrati – objavom rata

Moskva upozorila SAD da će pokušaj kontrole svojih teretnih brodova smatrati – objavom rata

putin- brod- rusija- mornarica

KONGRESU Sjedinjenih Država podnet je predlog zakona (sa oznakom H. R. 1644) koji će – ako bude kompletno usvojen – ratnoj mornarici SAD dati pravo da kontroliše luke različitih zemalja radi proveravanja šta voze brodovi koji z njih isplovljavaju. Odnosno: poštuju li sankcije uvedene protiv Severne Koreje.

U tom slučaju bi se na udaru našli i brodovi koji izlaze iz ruskih dalekoistočnih luka Vladivostok, Nahotka i Vanjino. Ali, i sve što isplovljava iz luka Kine, Irana i Sirije.

Nacrt zakona prošao je u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Za je bilo 419 kongresmena, a protiv samo jedan – poznati „golub” iz Kentakija Tomas Mesi.

Zasad je odreagovala samo Rusija i to – oštro. Doduše ne sa najvišeg nivoa, ali – upozorila zvanični Vašington da se ne zaleće iako još nije izvesno da će zakonska inicijativa proći.

Predsednik Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov već je poručio američkom državnom i vojnom vrhu:

„Nadam se da taj nacrt zakona nikada neće biti realizovan, jer njegova implementacija predviđa vojni scenario, sa pravom američke vojske vršiti prinudnu inspekciju svih brodova. Ta vrsta vojnog scenarija mi nije jasna, jer je jednaka objavi rata”.

Prvi zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne Dume Andrej Krasov ocenio je da se američka kontrola ruskih luka na Dalekom istoku ne uklapa u koncept održavanja međunarodne bezbednosti i naglasio da nijedan američki brod neće ući u teritorijalne vode Rusije.

„Odgovor može da bude samo jedan: na svaki neprijateljski potez prema Rusiji i našim saveznicima administracija SAD će dobiti adekvatan odgovor. U svakom slučaju, nijedan američki brod neće ući u naše vode. Naše oružane snage i flota imaju sva sredstva da strogo kazne one koji bi se drznuli da uđu u naše teritorijalne vode”.

Prema njegovim rečima, „stav američke administracije ponovo se svodi na zveckanje oružjem”: „Zveckaju u Evropi, zveckaju oružjem na Bliskom Istoku, a sada počinju da zveckaju oružjem u azijsko-pacifičkom regionu”.

 

Predsednik dumskog odbora za međunarodne poslove, Leonid Slucki, takođe je upozorio SAD da Moskva neće dozvoliti kontrolu ni svojih luka ni svojih brodova. Uprkos tome što u Kongresu SAD, očito, svoju zemlju i dalje smatraju jedinim polom svetske politike.

Slucki je bio i jasan i kategoričan: „Moskva nikome neće dozvoliti da se meša u naše unutrašnje stvari, niti da kontroliše naše luke i pretresa naše brodove. Bilo gde u svetu!”
Inicijator zakona je Edvard Rojs, predsednik Odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD za međunarodne poslove.

U njegovom zakonu se, pored tri ruske, izričito pominju i ove luke drugih zemalja:

– kineske: Dandun i Dalijan (sve ostale može pod prismotru staviti Donald Trampa);

– iranske – Abadan, Bandar-e-Abas, Čabahar, Bandar-i-Homeini, Bušer, Asaluje, Kiš, Bandar-e-Lenge i Horamšehir (plus: međunarodni aerodrom Teherana); i
– sirijske –Latakija, Banijas i Trtus (plus: međunarodni aerodrom Damaska).

 

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …