Home / AKTUELNO / MUK I TAJAC NA NATO SKUPŠTINI: Rumuni pozvali na priznavanje greške i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova!

MUK I TAJAC NA NATO SKUPŠTINI: Rumuni pozvali na priznavanje greške i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova!

nato

Na komitetu za ekonomiju i bezbednost godišnjeg zasedanja Parlamentarne skupštine NATO u Bukureštu, izveštaj o Zapadnom Balkanu gde se nalazi i Srbija jednoglasno je usvojen, a ono što je nama bitno je da je Srbija u tom izveštaju, za razliku od drugih, pohvaljena i o njoj se govori pozitivno, izjavio je poslanik SNS i šef delegacije Narodne skupštine Srbije pri PS NATO-a Dragan Šormaz.

Šormaz je naveo da su što se tiče ekonomske situacije u zemlji, takođe i bezbednosne, u PS NATO zadovoljni, rekao je Šormaz.

Kako je podvukao „ta priča o našem učlanjenju (u NATO) – to ne postoji, jednostavno o tome niko sa nama ne razgovara, već samo o tome da smo mi partneri i da sarađujemo”.

– Bio je i Komitet za politička pitanja, na kome sam iskoristio priliku, zato što je Rumunija domaćin, a bio je prisutan ministar inostranih poslova te zemlje, da govorim i postavim pitanje da li je ovo što se sada dešava u celoj Evropi vezano za Kataloniju, i ono što se dešava na Bliskom istoku vezano za referendum Kurda – upravo ono što smo mi upozoravali da se može desiti i da Kosovo nije presedan, dodao je.

Kako kaže upitao ga je da li se slaže, kao ministar inostranih poslova velike zemlje kao što je Rumunija, da je možda sad trenutak „da vratimo točak unazad, da neke države priznaju grešku i da povuku to priznanje”.

Dodao je i da je ukazao da i dalje važi Rezolucija 12.44, da i dalje imamo međunarodnu upravu u našoj autonomnoj pokrajini, da su i dalje na KiM Unmik, Euleks i Kejfor, „i da krenemo sa pregovorima na jedan normalan način, ako mislimo da zaustavimo u Evropi sve ovo što se dešava”.

Navodi i da se ministar inostranih poslova Rumunije složio sa svime što je rekao. Šormaz precizira da je rumunski ministar podvukao da ta zemlja nije priznala Kosovo ne zato što je prijatelj Srbije, već zato što je to prinicipijelno pitanje i kršenje međunarodnog prava i da će se isto tako postaviti i po pitanju Katalonije i drugih i da se mora imati zajednički odnos ako se želi zajednička Evropa.

– Drugim rečima je potvrdio sve što sam rekao, ocenio je Šormaz.

Kako je rekao pojavljuju se i oni koji su skeptični da će neko povući priznaje ali i dodao da možda neko neće ali možda neko i hoće i da će se videti šta donose dani, meseci, godine…

– Ali mi moramo da budemo aktivni, da radimo, da iznosimo naše stavove, da se borimo za našu zemlju i naš narod da živi što bolje i da napredujemo svakog dana sve više i više i ne smemo da budemo pasivni, dodao je.

Šormaz je istakao da je zadovoljan što niko na njegovo izlaganje nije reagovao „napadom”, suprostavljanjem…

– Znači ćutali su. Ovde sam 10 godina – nikada nisu ćutali, danas prvi put. Znači da svi razmišljaju o toj temi – to je po meni takođe korak napred, zaključio je Šormaz.

(Tanjug)

Check Also

GORI PARIZ- DEMONSTRANTI ZAPALILI I CENTRALNU BANKU FRANCUSKE (VIDEO)

Francuska policija upotrebila je suzavac protiv demonstranata koji su se okupili u Parizu zbog donošenja …