Home / AKTUELNO / NA BALKAN DOLAZI 50 NUKLEARNIH BOMBI?! Šta se krije iza najave koja je digla pola Evrope na noge?

NA BALKAN DOLAZI 50 NUKLEARNIH BOMBI?! Šta se krije iza najave koja je digla pola Evrope na noge?

rakete-amerika-pro

Evropom se začas proširila vest, koja je došla iz „neimenovanih diplomatskih izvora“, da Vašington kroz strukture NATO-a pokušava da progura odluku o razmeštanju nuklearnog oružja u Evropi u naredne dve godine.

Kako piše Sputnjik, Brisel je najavio da će „ovo pitanje razmotriti sa Rusijom, tako što će najpre o tome razgovarati stručnjaci, a zatim će inicijativa biti predata stalnim predstavnicima na glasanje“.

– Dok su još odnosi Moskve i Vašingtona bili konstruktivni, američki eksperti su uvek isticali da je „trenutno u Evropi raspoređeno dovoljno američkih snaga“, da je to optimalna konfiguracija i da ne treba ništa dodavati. Zbog toga sumnjam da su perspektive jačanja grupacija nuklearnih snaga u Evrope realne.

Jedino objašnjenje tog mogućeg nuklearnog jačanja, a koje nema veze sa Rusijom, može da bude poboljšanje odnosa Izraela i SAD i tradicionalni izraelski strahovi, koji su izazvani jačanjem raketnog potencijala Irana. S druge strane, ta novost može da bude i pokušaj „ispipavanja terena“, „opipavanja pulsa“ Moskve i evropskih partnera na moguće planove Vašingtona, zato što je dodatno razmeštanje nuklearnih snaga ozbiljan i mukotrpan rad, koji podrazumeva preispitivanje koncepcije vojnog prisustva u Evropi i modela po kojem su ove snage raspoređene “ kaže za Sputnjik vojni analitičar Boris Podoprigori.

On kaže da bi razmeštanje dodatnog nuklearnog naoružanja u Evropi još više produbilo jaz između Moskve i Vašingtona, a da Rusija u tom slučaju ne bi samo „nemo posmatrala“.

– Što se tiče razmatranja te teme sa Rusijom, nije mi jasno šta bi oni hteli da čuju od nas? Odobrenje?! Njega nikada neće dobiti. Moskva će uvek biti protiv toga, zato što bi to, ne samo za Zapad, već i za Rusiju, značilo ozbiljnu promenu modela na osnovu kojeg su raspoređene ruske snage na granicama, uključujući i nuklearne. Osim toga, takav korak Sjedinjenih Država doveo bi u pitanje poverenje između Vašingtona i Moskve. Između ostalog, ako vi planirate da jačate sistem za koji ste govorili da se neće menjati, onda ta nepredvidljivost može negativno da utiče na nivo saradnje po pitanjima koja su od strateškog značaja, kao što je kontrola nuklearnog oružja – rekao Podoprigori.

Inače, informacija o razmeštanju nuklearnog oružja u Grčkoj pojavila se pre nekoliko meseci, a grčki mediji su pisali da se u te svrhe priprema aerodrom u Araksosu, na Peloponezu. Govoreno je da će u Grčku biti prebačeno nuklearno oružje iz turske baze Indžirlik, gde se još od Hladnog rata nalazi 50 atomskih bombi tipa B61.

Ovo je izazavalo proteste u grčkoj javnosti, a skupština grada Patre je jednoglasno osudila planove o razmeštanju nuklearnog oružja u Araksosu i zatražila je od Vlade Grčke da se oglasi i javno kaže da li postoje takvi planovi i ako postoje zahtevali su da se od njih odustane.

Vlasti u Atini su zasad sve ovo negirale.

(rs.sputniknews.com/Espreso.rs)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …