Home / AKTUELNO / Na jugu Sirije ruši se front koji drže pobunjenici sa podrškom SAD i Izraela

Na jugu Sirije ruši se front koji drže pobunjenici sa podrškom SAD i Izraela

Vođa libanskog šiitskog oružanog pokreta Hezbolah – Hasan Nasrula – izjavio je da je sirijska regularna armija, na čijoj strani ratuju njegovi borci, pred „potpunom pobedom nad terorističkim banditskim formacijama na jugu zemlje“.

On je telekanalu Al-Manar doslovno rekao:

„Na pragu smo velikih promena na jugu Sirije. Na pragu pobede nad grupacijama koje podržavaju Amerikanci i Izrael“.

Sirijska armija je poslednjih dana oslobodila od grupacije Džebhat an-Nusra (filijala Al Kaide) pet manjih gradova i naselja u južnoj provinciji Deraa. Danas su kapitulirala još četiri uporišta terorista na jugoistoku iste provincije, a to je po svemu sudeći tek početak.

Front na jugu Sirije je faktički probijen. Teroristi u provincijama Deraa i Suvejda ostavljaju pozicije i prepuštaju ih vladinim snagama.

To se događa i pod pritiskom lokalnog stanovništva koje ne želi ratna stradanja i zahvaljujući ruskom Centru za mirenje sukobljenih strana u Siriji koji im nudi i garantuje prihvatljive uslove predaje.

Kasno popodne su položili oružje teroristi i pobunjenici koji su držali gradove na zapadu Sirije Etbaa, Tafas, Dail i El- Ših Sad.

I gradovi Tejba, Sajda, Um Al-Mejazin i Nasib pristali su da se vrate pod vlast Damaska, ali će to biti realizovano sutra.

Vladine snage su se potpuno primakle delu provincije Kunejtra koji je pod kontrolom Islamske države. Čim se to dogodi, Sirija će posle više godina opet kontrolisati put M5 koji vodi prema Jordanu.

Faktički, „umerena“ oružana opozicija unutar koje je najjača Sirijska slobodna armija pred potpunom je kapitulacijom koja će biti ubrzana jer se, u suprotnom, mogu naći potpuno opkoljeni u tri „džepa“ koja neće moći da brane.

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …