Home / AKTUELNO / NAJBOLjI SVETSKI METEOROLOG PROGNOZIRA ZA SRBIJU STRAŠAN SCENARIO- STIŽE TORNADO KOJI SA SOBOM NOSI NAJGORE UŽASE!

NAJBOLjI SVETSKI METEOROLOG PROGNOZIRA ZA SRBIJU STRAŠAN SCENARIO- STIŽE TORNADO KOJI SA SOBOM NOSI NAJGORE UŽASE!

Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne ni na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cenu.

AccuWeather za leto ove godine u Evropi predviđa da će biti izrazito toplo i sa opasnim prodorima žestokih oluja. U svom izveštaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

“Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog leta kad su rekordne temperature merene u delovima Portugala, Belgije, Nemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko nedelju dana”, napisao je Erik Lejster, jedan od AccuWeatherovih najviših meteorologa.

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od severne Francuske, Belgije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Meteorolog Tajler Rojs izjavio je i to da bi se temperature više od 40°C mogle očekivati u delovima istočne i južne Francuske, i to tokom i jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gde je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više.

Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Evropu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina biće Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina padavina.

Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne ni na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cenu – na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sever, te Bugarske na istok, ovde se predviđaju strašne grmljavine i oluje.

“Ove oluje doneće brojne gromove, poplave i razorne vetrove. Najsnažnije oluje biće u stanju da postanu strašni tornado”, kazao je Rojs.

Alo.rs/ M. I.

Check Also

NAROD I OPOZICIJA UPALI NA SEDNICU: TAJKUN I VESIĆ HOĆE DA SRUŠE NAJSTARIJI DEO BG (VIDEO)

Javna rasprava o izmenama Plana detaljne regulacije za Kosančićev venac, organizovana je samo forme radi …