Home / AKTUELNO / NAJNEVEROVATNIJI POLITIČKI PREOKRET U IZRAELSKOJ ISTORIJI- OVAJ ČOVEK JE SRUŠIO NETANJAHUA!

NAJNEVEROVATNIJI POLITIČKI PREOKRET U IZRAELSKOJ ISTORIJI- OVAJ ČOVEK JE SRUŠIO NETANJAHUA!

Jair Lapid, koji je u sredu uspeo da sastavi najneverovatniju koaliciju u izraelskoj istoriji, bivši je vođa opozicije i televizijski voditelj.

Kad je Lapid 2012. osnovao centrističku stranku Jesh atid (Ima budućnosti), neki su umanjivali važnost tog događaja kao još jedan pokušaj neke zvezde da transformiše svoju medijsku popularnost u politički uspeh. Međutim, njegova sekularna stranka završila je na drugom mestu sa 17 osvojenih mandata nakon izbora u martu, četvrtim u Izraelu u manje od dve godine.

Prošlog meseca je dobio mandat za sastav vlade, nakon što politički veteran i aktuelni premijer Benjamin Netanijahu nije uspeo da pridobije većinu parlamenta na svoju stranu.

Manje od sat vremena pre nego što mu je isticao rok za formiranje vlade, prekjuče u ponoć, Lapid je obavestio izraelskog predsednika da je uspeo u onome što su mnogi smatrali nemogućim – da sastavi koaliciju oštrih ideoloških rivala, od desnih religijskih nacionalista do konzervativne arapske stranke. Taj uspeh je još upečatljiviji uzimajući u obzir prošlomesečne građanske sukobe arapskih i jevrejskih stanovnika koji su se zbivali u pozadini vatrenog okršaja Izraela s Hamasom, militantnom islamističkom grupom koja kontroliše palestinsku enklavu Pojas Gaze.

Po koalicijskom sporazumu Lapid će postati premijer za dve godine, a glavni partner, nacionalistički tvrdolinijaš Naftali Benet, biće prvi rotacijski premijer. Iako je njegova stranka pojedinačno najjača pa je on formirao koaliciju, 57-godišnji Lapid će prve dve godine biti ministar spoljnih poslova.

Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac

Lapid, nekadašnji voditelj informativnog programa i medijska zvezda, rođen je u Tel Avivu, a otac mu je istaknuti sekularni bivši ministar pravosuđa Josef „Tomi“ Lapid, još jedan novinar koji je ušao u politiku.

Njegova majka Šulamit je spisateljica, dramaturg i pesnikinja. Jair Lapid bio je i kolumnista i objavio je desetak knjiga. Amaterski bokse i MMA borac, jedno je vreme bio na popisima najpoželjnijih izraelskih muškaraca. Politički je počeo da se penje kad mu je stranka neočekivano osvojila 19 poslanika u Knesetu 2013, čime je postao kredibilan faktor u izraelskoj politici.

Stranka se 2019. priključila centrističkom savezu Plavo-beli pod vodstvom bivšeg šefa izraelske vojske Benija Ganca. Plavo-beli bili su glavni konkurent desnog Netanijahuovog Likuda na tri izbora u manje od godinu dana.

Kad je Ganc prošlog proleća odlučio da uđe u koaliciju s Netanijahuom, obrazloživši to potrebom za jedinstvom u vreme jačanja pandemije, Lapidova popularnost je porasla. Optužio je Ganca da je prekršio temeljno obećanje koje su Plavo-beli dali pristalicama – svrgavanje Netanijahua s vlasti. Lapid je u intervjuu za AFP u septembru kazao kako je Ganc naivno verovao da će Netanijahu u koaliciji biti konstruktivan.

„Rekao sam Gancu: Radio sam s Netanijahuom, zašto ne poslušaš moje iskustvo? On ima 71 godinu i neće se promeniti“, kazao je Lapid.

Kratkotrajnu vladu jedinstva Netanijahua i Ganca opisao je kao „ridikuloznu koaliciju“ u kojoj ministri često nisu komunicirali. Takođe je predvideo da će se koalicija brzo urušiti, što se i dogodilo zbog žestokog okršaja Netanijahua i Ganca. Međutim, tek treba videti koliko će izdržati još nezgrapnija koalicija koju je sad sam stvorio, pre nego što ideološke napetosti isplivaju na površinu.

Prvi će test biti glasanje o vladi u parlamentu. Netanijahu, poznat po svojim veštinama političkog preživljavanja, verovatno će pokušati da rascepka krhku koaliciju nakon čega bi Izraelci mogli ponovo na birališta.

(Index.hr)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …