Home / AKTUELNO / NAJNOVIJA VEST: Američki bombarderi u Siriji sravnili skladište sa hemijskim oružjem, stotine mrtvih!

NAJNOVIJA VEST: Američki bombarderi u Siriji sravnili skladište sa hemijskim oružjem, stotine mrtvih!

eksplozija

Međunarodna koalicija na čelu sa SAD izvela je vazdušni napad na skladište s hemijskim oružjem ID u provinciji Dejr el Zor u Siriji.

To je saopštio Generalštab Oružanih snaga Sirije, javlja “Sputnjik”.

Kako prenose ruski mediji, u napadu međunarodne koalicije na skladište s hemijskim oružjem u Dejr el Zoru poginulo je nekoliko stotina ljudi, među kojima i civili.

Sirijska vojska saopštila je da ova činjenica “dokazuje da teroristi poseduju hemijsko oružje. ”

“Avioni tzv. koalicije koju predvode SAD izvele su napad na skladište DAEŠ-a u kojem su se nalazili mnogi strani borci. Prvo se na mestu napada na nebu video beli oblak, a zatim i žuti, što ukazuje na veliki broj otrovnih materija. Na mestu napada izbio je požar”, saopštio je sirijski Generalštab.

Prilikom napada “otrovane su stotine ljudi”, navodi se.

Ovi izveštaji, kojih još nema na zapadnim medijima izuzev “Independenta”, stižu samo nedelju dana nakon što je sirijska opozicija saopštila da je u napadu hemijskim oružjem u gradu Han Šeihun u provinciji Idlib poginulo 80, a ranjeno 200 osoba.

Ona je za napad okrivila sirijske vladine snage, koje su energično negirale optužbe i okrivile ekstremiste i njihove pomagače. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sirijska avijacija izvela napad u Han Šeihunu na arsenal s hemijskim oružjem terorista koje je isporučivano u Irak, podseća “Sputnjik”.

Nakon tog napada odnosi Rusije i SAD su pogoršani zbog optužbi Zapada da je Rusija podržavajući vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada indirektno učestvovala u napadu, dok je Moskva te optužbe demantovala.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno izjavio da je “incident” u Idlibu “režirana operacija” i da postoje obaveštajne informacije da se spremaju nove akcije.

On je indirektno optužio Sjedinjene Američke Države da stoje iza navodnog napada hemijskim naoružanjem i da postoji plan da se “podmetnu hemikalije u južnim predgrađima Damaska i da se optuži režim Bašara Asada za napad zabranjenim oružjem”.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je uoči svog puta u Moskvu “izdao ultimatum” Rusiji – da stane na stranu SAD i saveznika, ili da “prihvati” Iran, Hezbolah i Bašara Asada.

Iz Kremlja su se nizale i optužbe zbog američke intervencije iz vazduha na sirijske vojne baze koje su usledile nakon navodnog napada hemijskim oružjem.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu da su američki napadi u Siriji kršenje međunarodnog prava i da ne smeju da se ponove.

(B92,Sputnik)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …