Home / AKTUELNO / Najveća serija ubistava u nemačkoj istoriji: Ubio 90 ljudi, pacijentima ubrizgavao medikamente od kojih staje srce

Najveća serija ubistava u nemačkoj istoriji: Ubio 90 ljudi, pacijentima ubrizgavao medikamente od kojih staje srce

starac-sin-bolesnik-umiruci-postelja

Nemački negovatelj izdržava doživotnu kaznu jer je pacijentima ubrizgavao medikamente od kojih staje srce kako bi onda pokušao da ih reanimira i ispadne heroj.

Sada se sumnja da je ubio oko 90 ljudi.

Osuđeni ubica pacijenata Nils H. je navodno usmrtio 84 čoveka više nego što se do sada znalo. To su saopštili istražitelji iz Oldenburga nakon skoro tri godine rada. Hegel, koji je bio zaposlen kao negovatelj, danas ima 40 godina i nalazi se na odsluženju kazne doživotnog zatvora zbog šest slučajeva sa intenzivne nege u bolnici u Delmenhorstu nadomak Bremena.

U dva slučaja je dokazano ubistvo, u dva teške telesne povrede i pokušaj ubistva. Ako se potvrdi da je usmrtio još 84 osobe, to bi bila najveća serija ubistava u nemačkoj istoriji, piše “Dojče vele“.

Dimenzije zločina „ostavljaju bez teksta“, rekao je šef oldenburške policije Johan Kime. On je naglasio da su u pitanju samo slučajevi kod kojih postoji osnovana sumnja tako da je verovatno podizanje optužnice.

U mnogim drugim slučajevima istražitelji nisu mogli da dovedu posao do kraja jer su posmrtni ostaci pacijenata preminulih na klinikama gde je radio H. kremirani. Da bi se prikupili dokazi obavljeno je više od 100 ekshumacija posmrtnih ostataka.

Negovatelj je i tokom procesa priznao da je verovatno kriv za smrt tridesetak ljudi, iako je sud isprva ispitivao samo šest slučajeva.

Ubica je zločine činio između 2000. i 2005. radeći u klinikama u Delmenhorstu i Oldenburgu. Prema presudi, on je pacijentima ubrizgavao medikamente koji izazivaju otkazivanje srca ili kolaps kardiovaskularnog sistema. To je činio kako bi onda teško obolele pacijente reanimirao i tako se pred kolegama i nadređenima predstavio kao herojski spasilac. To mu nije uvek polazilo za rukom i pacijenti su umirali u mukama.

Znali i ćutali

Nils H. je otkriven 2005. kada ga je koleginica uhvatila kako pacijentu daje jedan antiaritmik iako mu on nije prepisan. Ali tek deset godina kasnije su postale jasne razmere zločina pa je formiran specijalni tim policije nazvan „Kardio“. Oni su ispitali 200 slučajeva pacijenata koje je H. trebalo da neguje.

Skandal se tu ne završava. Naime, u obe klinke u kojima je H. radio među kolegama su se širile glasine jer je umirao neuobičajeno veliki broj ljudi o kojima je on trebalo da brine. U Delmenhorstu su, po tvrdnjama tužilaštva, postojale i konkretne indicije da zaposleni ubija nemoćne ljude. Dvojica bivših specijalista i načelnik intenzivne nege će stoga morati da odgovaraju na optužbe da su nečinjenjem postali suodgovorni za smrti ljudi.

Protiv odgovornih iz klinike u Oldenburgu još traje istraga. Iako je tamo još 2002. Nils H. zbog sumnjivih slučajeva uklonjen sa mesta negovatelja, uprava bolnice mu je dala dobre preporuke sa kojima se zaposlio u Delmenhorstu. „Ubistva su mogla biti sprečena“, rekao je Kime.

(DW)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …