Home / AKTUELNO / NAJVERNIJI AMERIČKI SAVEZNIK ZAPRETIO TRAMPU I SAD ODMAZDOM..

NAJVERNIJI AMERIČKI SAVEZNIK ZAPRETIO TRAMPU I SAD ODMAZDOM..

Saudijska Arabija je upozorila da će odgovoriti na svaku pretnju i eventualnu meru, posle izjave predsednika SAD Donalda Trampa da će “žestoko kazniti” Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Saopštenje koje je objavila državna novinska agencija Saudijske Arabije usledilo je pošto je na berzi u toj zemlji danas zabeležen pad od sedam odsto, navodi Asošiejted pres.

“Saudijska Arabija odbacuje sve pretnje i pokušaje podrivanja, bilo ekonomskim sankcijama i političkim pritiskom, ili ponavljanjem lažnih optužbi. Ako protiv Saudijske Arabije bude preduzeta bilo kakva mera, ona će odgovoriti jače”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ne pominje direktno nestanak Kašogija, za kog turski zvaničnici veruju da je ubijen i isečen na komade kada je 2. oktobra došao u saudijski konzulat u Istanbulu, po dokumenta koja su mu potrebna za ženidbu.

Saudijski zvaničnici odbacuju te tvrdnje kao “neosnovane”, ali nisu izneli nijedan dokaz da je Kašogi napustio konzulat.

Tramp je rekao da će Rijad biti “teško kažnjen” ukoliko se ustanovi njegova odgovornost za nestanak Kašogija, kolumniste Vašington posta.

“Ispitaćemo detaljno taj slučaj i biće žestoke kazne. U ovom trenutku oni negiraju (da su odgovorni za nestanak Kašogija) i negiraju to odlučno. Da li bi mogli da budu krivi? Da”, rekao je Tramp u intervjuu za CBS koji će danas biti emitovan.

Kašogi (59) je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

(Beta)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …