Home / AKTUELNO / NAPETO NA SEVERNOM POLU! AMERIČKI ADMIRAL UPOZORAVA RUSE: Arktik nije samo vaš!

NAPETO NA SEVERNOM POLU! AMERIČKI ADMIRAL UPOZORAVA RUSE: Arktik nije samo vaš!

SAD smatra da Arktik treba da ostane slobodan i otvoren prostor, bez obzira na to što ga Rusija smatra svojom teritorijom, izrazio je mišljenje admiral Džejms Fogto, komandant Ratne mornarice SAD u Evropi i Africi.

Fogto,čije reči navodi list Washington Examiner,  naglasio je da Vašington primećuje „značajnu aktivnost“ Pekinga i Moskve u regionu Arktika. On je skrenuo pažnju na to da „Rusi smatraju Arktik svojom teritorijom“.

„U stvari, to je međunarodna teritorija“, naglasio je admiral, dodavši da su zbog toga SAD zainteresovane da region ostane slobodna i otvorena teritorija.

U novembru 2018. godine predstavnik Komiteta načelnika štaba Oružanih snaga SAD general Džozef Danford je izjavio o proširenju ruskog vojnog uticaja na Arktiku. Po njegovim rečima, u Vašingtonu ne isključuju mogućnost mogućnost pretvaranja u budućnosti tog regiona u zonu konflikta.

Rusija redovno odbacuje tvrdnje zapadnih političara o proširenju vojnog prisustva u drugim regionima i o bilo kakvim akcijama, navodno, usmerenih na kršenje međunarodnog prava.

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …