Home / AKTUELNO / NAPETOST RASTE– OGLASIO SE I TAČI: Ima poruku za sve Srbe..!

NAPETOST RASTE– OGLASIO SE I TAČI: Ima poruku za sve Srbe..!

taci

Kosovski predsednik Hašim Tači izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, „propagandne kampanje Srbije“.

Kako je rekao tom kampanjom se u zajednici na severu izaziva „strah i međuetnička mržnja“.

On je, istovremeno, nastojao da srpsku zajednicu na Kosovu uveri da joj se „nikada ništa loše neće dogoditi“ od strane bezbednosnih institucija Prištine, i pozvao Evropsku uniju i NATO da upozore Beograd da se uzdrži od „izazivanja novog sukoba na Kosovu i regionu“.

„Razočaran sam i zabrinut sam u vezi sa propagandnom kampanjom u starom stilu Srbije, koja nastavlja da izaziva strah i međuetničku mržnju kod srpske zajednice koja živi u severnom delu Kosova“, kaže Tači u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, ta propaganda je „orkestrirana iz Srbije“ i teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na severu i ometanju procesa njihovog „potpunog integrisanja u institucije Republike Kosova“.

Tači kaže da je država Srbije, „tokom čitave dosadašnje istorije“, radi svojih političkih ciljeva, manipulisala srpskom zajednicom na Kosovu i od nje stvarala žrtvu.

„Posledice ovakvog pristupa su destruktivne i evidentne su i danas“, navodi se u Tačijevoj izjavi.

„Stoga, pozivam Srbiju da se odrekne takve prakse, koja ni na koji način ne služi procesu pomirenja i normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, dodao je on.

U istoj pisanoj izjavi, Tači za kosovske bezbednosne strukture tvrdi da su „demokratske“ i da „štite živote svih građana gde kod da se nalaze, nezavisno od njihove etničke pripadnosti“.

„Evropska unija i NATO treba da pošalju upozorenje Srbiji da se suzdrži od scenarija izazivanja novog sukoba na Kosovu i regionu“, dodao je on.

Tači kaže da Kosovo i ceo region imaju samo potrebe za povećanjem regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa i ubrzanja procesa integracija u EU i NATO, kao glavnog uslova za dugoročni mir i bezbednost.

(Tanjug)

Check Also

HILjADE ČEHA PROTESTUJE U PRAGU PROTIV KORONA TIRANIJE I VAKCINACIJE (VIDEO)

Iako je u paketu „korona mera“ dozvoljeno okupljanje maksimalno 100 osoba na jednom mestu, u …