Home / AKTUELNO / Nastavlja se TRGOVINSKI RAT Kine i SAD: Poznati stručnjak upozorava odakle preti NAJVEĆA OPASNOST

Nastavlja se TRGOVINSKI RAT Kine i SAD: Poznati stručnjak upozorava odakle preti NAJVEĆA OPASNOST

Peking bi mogao biti element iznenađenja u trgovinskim pregovorima sa Vašingtonom, smatra menadžer drugog najvećeg evropskog fonda.

– Najveći rizik od trgovinskog rata leži na kineskoj strani, a ne na američkoj – rekao je Martin Gilbert, izvršni direktor globalne investicione firme “Standard Lajf Aberdin”.

On je istakao da je američki predsednik Donald Tramp navikao da pravi kompromise pri sklapanju ugovora, ali da je pitanje da li će Kina uraditi tako nešto.

– Mislim da tu leži veći rizik – dodao je on.

Tramp je, međutim, poručio da nema nameru da povuče tarife u znak odmazde, koje prete da ometu globalni lanac nabavke, u vreme kad se Kina i Sjedinjene Države pripremaju za sastanak po tom pitanju, koji će biti održan krajem ovog meseca.

Bela kuća planira novu rundu tarifa na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, a ukoliko se to dogodi administracija kineskog predsednika Sija Đinpinga možda neće želeti da učestvuje u bilateralnim pregovorima, piše CNBC.

– Trampova taktika pregovaranja potiče iz njegove filozofije “umetnost ugovaranja”, što znači “traži pet milijardi kad želiš jednu”. Mislim da će uvek prihvatiti manje nego što je zatražio – navodi Gilbert, dodajući da očekuje da će dve strane na kraju doći do kompromisa.

“Standard Lajf Aberdin”, koji operiše u Kini, stvoren je nakon prošlogodišnjeg spajanja “Standard Lajfa” i “Aberdin Aset Menadžmenta”. U prvih šest meseci ove godine fond je prijavio imovinu vrednosti 790 milijardi dolara.

Check Also

EVROPA U PLAMENU: PROTESTI PROTIV „KORONE“ I OBRAČUNI SA POLICIJOM U FRANCUSKOJ, BELGIJI, SLOVENIJI, ENGLESKOJ, NEMAČKOJ (VIDEO)

Veliki broj ljudi okupio se u subotu u centru Londona protestujući protiv mera zaključavanja u …