Home / AKTUELNO / NASTAVLjAJU SE NEMIRI U AMERICI: Mediji prave haos zbog Trampove odluke!

NASTAVLjAJU SE NEMIRI U AMERICI: Mediji prave haos zbog Trampove odluke!

policija- amerika- protesti- demonstracije

 

Glavni američki mediji osudili su kao „neprihvatljivu“ i „uvredljivu po demokratske ideale“ odluku Bele kuće da zabrani učešće nekih medijskih kuća.

Bela kuća je u petak, pooštrivši svojevrsni „rat“ protiv medija, između ostalog zabranila prisustvo za CNN, BBC, Los Anđeles tajmsu i Njujork tajms, dok je konzervativnim medijima poput „Foks njuza“ i „Brajbart njuza“ dozvolila da prisustvuju dnevnom brifingu, koji je održan bez kamera, što inače dotad nije bio slučaj.

Tom brifingu prisustvovao je izvestan broj medija koji redovno izveštavaju o Beloj kući kao deo „pula“, uključujući Rojters i Blumberg.

S druge strane, AP je u znak protesta bojkotovao tu konferenciju, a AFP je protestovao što je isključen, mada je bio u „pulu“ i nepozvan prisustvovao konferenciji.

Udruženje dopisnika koji izveštavaju o radu Bele kuće saopštilo je da „snažno protestuje“ protiv odluke nove američke administracije, obećavši da će o tome razgovarati sa osobljem Bele kuće.

Tokom brifinga bez prisustva kamera, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da je Bela kuća pokazala „ogromnu pristupačnost“ pri čemu su, kako tvrdi, njen tim i konferencije za novinare „verovatno pristupačniji nego što je to bio slučaj sa prethodnom administracijom“.

AFP napominje da nije neuobičajeno da republikanske i demokratske administracije drže konferencije za novinare odabranim medijima, ali naglašava da je jučerašnji brifing prvobitno najavljen kao redovna konferencija koja je otvorena za akreditovane medije.

Džejk Taper iz CNN opisao je potez nove administracije SAD kao „neamerički“ i kao „neprihvatljiv od strane Trampove Bele kuće“.

Kritike je izneo i „Njujork tajms“, koji u uvodniku ocenjuje da je isključenje pojedinih medija „apsolutna povreda demokratskih ideala“.

Neki mediji su podsetili i da je u decembru Spajser „Politiku“ rekao da Trampova Bela kuća nikada neće zabraniti rad nekog medija.

Tramp je u petak oštro kritikovao medije kao „neprijatelja naroda“, dan nakon što je njegov glavni strateg obećao da će se odnosi sa medijima „svakog dana sve više pogoršavati“.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …