Home / AKTUELNO / NATO dovodi 35.000 vojnika opasno blizu ruske granice na NAJVEĆU VOJNU VEŽBU od hladnog rata..

NATO dovodi 35.000 vojnika opasno blizu ruske granice na NAJVEĆU VOJNU VEŽBU od hladnog rata..

Čak 35.000 vojnika učestvovaće u vojnoj vežbi NATO pakta koje će se u oktobru održati u Norveškoj, najvećoj u zemlji još od hladnog rata.

Skandinavska zemlja koja se sa Rusijom graniči na Arktiku, ugostiće trupe iz 30 zemalja tokom vojne vežbe „Momenat Trozubac“, koja je zakazana za oktobar i novembar ove godine. Na drilovima u trenutku kada su tenzije između Moskve i Zapada nategnute, učestvovaće 120 aviona, 70 brodova i 10.000 vozila, piše britanski „Dejli mejl“.

Operacije će se održati u regionima Severnog Atlantika i Baltičkog mora, uključujući i Island kao i u vazdušnom prostoru Finske i Švedske. Prema pisanju medija učestvovaće avio, pomorske i kopnene snage, specijalne jedinice i amfibijske snage.

Portparol operacija Frenk Solvsberg rekao je da će vežbe biti tri puta veće od bilo koje ranije održavane u Norveškoj.

– Ovo će biti veoma velika i značajna vežba koja utišati na mnoge – kratko je rekao Solvsberg.

Operacije će biti tako velike da su Norvežani upozoreni da će obuhvatiti „direktno ili indirektno“ više od 100 opština. „Trident“ se održava svake tri godine, i poslednju put su održane u Mediteranu, oko Italije, Španije i Portugala.

Kako pišu norveški mediji, 35.000 vojnika će biti „vrlo uočljivo u veliko delu jugoistočne i centralne Norveške“, tokom vežbi alijanse u odbrani Norveške. Glavne vežbe održavače se od 25. oktobra do 7. novembra, ali će pripreme početi već u avgustu.

Američki admiral Džejms Dž. Fogo treći, koji trenutno služi kao komandir američkih pomorskih snaga u Evropi, posetio je Norvešku uoči planiranih vežbi.

– To je neverovatna šansa za sve uključene. Mislim i da će poslati jasnu poruku drugima koji bi ugrozili alijansu – rekao je Fogo za tamošnje medije.

Vežbe se najavljuju uoči krize Rusije i Zapada oko Sirije, gde je predsednik Vladimir Putin podržao je vladu Bašara al-Asada protiv pobunjenika. SAD, Velika Britanija i Francuska izvele su u subotu raketne napade na Siriju zbog navodnog trovanja hemijskim oružjem.

– Da bismo održali naše nacije sigurnim u nepredvidivom svetu, moramo da osiguramo da je alijansa jaka. To činimo radeći zajedno, a zajednički treninzi i vežbe su ključ. „Trident 2018“ će osigurati da NATO snage budu obučene i spremne. To će biti značajan test i prikaz naših kolektivnih mogućnosti – rekao je portparolka NATO pakta Oana Langesku.

Ukupno je planirano 106 NATO vežbi za 2018. godinu. U međuvremenu, norveška šefica diplomatije je ove nedelje rekla da njena vlada razmatra da li da pita Vašington da produži ostanak marinaca u zemlji. Kako je rekla, njihovo prisustvo je naljutilo Moskvu.

Oko 330 američkih marinaca planirano je da ostane do kraja godine, nakon što je prvi kontingent stigao u januaru 2017. godine. To su prve strane trupe u državi od kraja Drugog svetskog rata.

– Amerikanci su vrlo zadovoljni. Nakon mnogo godina uvideli su da im nedostaju zimski treninzi i iskustvo u zimskim uslovima… sada u velikoj meri mogu da se nose sa hladnoćom – rekla je Lengesku.

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …