Home / AKTUELNO / NATO steže obruč i istiskuje Rusiju sa Balkana: Iz baze na Kopaoniku kontrolisaće ceo region!

NATO steže obruč i istiskuje Rusiju sa Balkana: Iz baze na Kopaoniku kontrolisaće ceo region!

nato

„Ulaskom Crne Gore NATO će preuzeti primat na Balkanu. Od zemalja koje ostaju izvan Alijanse Srbija jedina ne želi da postane članica“, piše „Ekonomist“.

Kada je Crnoj Gori 2. decembra upućena pozivnica da postane 29. članica vojnog saveza, Moskva je reagovala ljutito, svesna da će time njen uticaj biti znatno oslabljen.

„Deceniju i po nakon završetka rata na Kosovu, Rusija i NATO nastavljaju da se bore za uticaj na zapadnom Balkanu. Iako je crnogorska vojska mala, njeno članstvo je značajno, jer NATO time, nakon Hrvatske i Albanije, zauzima i taj deo Jadranske obale. Sa ulaskom Crne Gore, ostaju još četiri zemlje koje nisu deo Alijanse. Makedoniju blokira spor sa Grčkom oko imena, a Bosnu unutrašnje podele. Zvanično, Kosovo nema vojsku, ali tamo bezbednost od 1999. garantuju NATO trupe. Tako, zapravo, preostaje samo još Srbija, gde je Alijansa nepopularna zbog bombardovanja“, piše list.

„Ekonomist“ ocenjuje da se Srbija predstavlja kao država na pola puta između Rusije i NATO, ali da je to daleko od istine:

„Srbija je u januaru potpisala IPAP, sporazum o najvišem stepenu saradnje sa NATO za zemlje koje nisu članice. Od 2006. njeni vojnici učestvuju u daleko većem broju vežbi sa članicama NATO nego sa Rusijom, a EU je dominantan trgovinski partner Srbije. Rusija i dalje uživa popularnost među Srbima i Crnogorcima, ali balkanske vlade će na polju bezbednosti uvek izabrati Zapad“, zaključuje „Ekonomist“.

Anja Filimonova, urednica Fonda strateške kulture iz Moskve, iznela je tezu da SAD i NATO, u nameri da potisnu Rusiju iz regiona, rade na „velikoj Albaniji“.

– Stanovništvo severa Kosova mora biti uklonjeno kako bi snage SAD i NATO stigle do Kopaonika, glavne visinske tačke u regionu, što će im omogućiti kontrolu ne samo Srbije nego i šireg područja – rekla je ona.

(Blic)

Check Also

POLOVNJACI U SRBIJI POSKUPLJUJU NAJMANJE 30 ODSTO! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Polovni automobili u Srbiji ovoga proleća poskupeće najmanje 30 odsto, kažu stručnjaci. Razloga je više, …