Home / AKTUELNO / „NEĆEMO DA PLAČEMO I KUKAMO“ Vučić o planovima za Kosovo koje je dobio od VELIKIH IGRAČA

„NEĆEMO DA PLAČEMO I KUKAMO“ Vučić o planovima za Kosovo koje je dobio od VELIKIH IGRAČA

Za pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom mora da postoji široka saglasnost i većinska volja našeg društva, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U intervjuu za „Novosti“ na pitanje da li može da se dogodi da Srbija potpiše pravno-obavezujući sporazum sa tzv. Kosovom a da ipak ne uđe u EU, predsednik Srbije kaže da ne bi to posmatrao kao da je u pitanju trgovina.

„Hoćete li nešto da uradite, a da zauzvrat dobijete nešto drugo. U interesu Srbije je da postignemo sporazum sa Albancima, bez obzira na to da li ćemo postati članica EU ili ne. Ali, kada bi se to dogodilo, uveren sam da bi vrata bila ne odškrinuta, već širom otvorena“, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, i da upetostručimo BDP i da budemo šampioni reformi EU će nas na kraju usloviti rešavanjem pitanja Kosova.

„Nema sumnje da je to ključna stvar i kad god nam kažu nešto drugo, u stvari misle na Kosovo. Zato želimo da postignemo neku vrstu kompromisnog rešenja. Ali to moraju da razumeju i Albanci jer ni oni neće imati budućnost ako ne bude dogovora. To da Srbija sve da, a da ne dobije ništa, niti je realno, niti je moguće“, kaže on.

 Dodaje da je od pojedinih velikih igrača na svetskoj pozornici dobijao nešto što liči na načela, principe, nešto što predstavlja „non-pejper“.

„Sve što mogu o tome da kažem je, i da je bila pitana da li tako nešto prihvata ili ne, Srbija bi teško na te predloge mogla da pruži pozitivan odgovor“, kaže Vučić.

Kako navodi, teško je za njih da izađu sa novim predlogom, zato što velike zapadne sile polaze od toga da je teritorijalno pitanje Kosova i Metohije rešeno, tako što su dobili svoju nezavisnost.

„I oni od toga neće da odustanu. A naše je da pokušamo da vidimo šta možemo da dobijemo, i za Srbe na KiM, ali i za Srbiju. Mnogi ljudi to zaboravljaju. To nije pitanje samo Srba na KiM. Oni su najvažniji, njihova bezbednost, sigurnost, život, ekonomski napredak, perpsektiva, budućnost. Ali, to nije jedino pitanje za njih, to je pitanje i za sve ostale koji žive u Srbiji“, uveren je Vučić.

Sa svojim predlogom će izaći kada bude ocenio da je to dobro za našu zemlju i kada budemo mogli da dobijemo određeni rezultat, kaže on.

Na pitanje ima li smisla uopšte voditi dijalog sa Prištinom kada glavni pregovarač sa druge strane kaže da su razgovori i ZSO samo gubljenje vremena, on odgovara da u tome vidi veći problem.

Podseća da već tri godine stalno govori da ne veruje da će to ikada da ostvare i da Priština jedinu svoju obavezu nije ispunila.

„Njih to uopšte ne zanima. Problem je u tome što na to niko drugi, posebno oni koji posreduju u našim razgovorima, nije reagovao. To je, suštinski, problem“, ističe predsednik Srbije.

„Ali, šta sad? Nećemo da plačemo niti da kukamo, nego da nastavimo da radimo i da se borimo. Jesmo li u teškoj situaciji? Jesmo, ali je to tako“, naveo je on.

Povodom tvrdnji pojedinih opozicionih prvaka da će pristati na to da Kosovo dobije stolicu u UN i da „ispod žita“ uvodi Srbiju u NATO, Vučić kaže da to govore „neki belosvetski pljačkaši i lopovi koji su krali milione vera“ i koji polaze od sebe.

„To govori čovek, koji je, zajedno sa prethodnim rukovodstvom, stavio ne samo pečat, već i prethodno zalepio koverat, a onda i vosak dodao na koverat kosovske nezavisnosti, insistirajući na glupom, neodgovornom i neozbiljnom pitanju za Međuanrodni sud pravde i time umnogome otežao našu poziciju“, dodao je on.

Još jednom je ponovio da Srbija nema nikakve aspiracije kada je reč o članstvu u NATO.

Check Also

IZRAELSKI NAUČNICI PRONAŠLI NA DNU MORA BIĆA KOJA SAMA OBNAVLJAJU SVE SVOJE ORGANE

ZOOLOZI sa Univerziteta u Tel Avivu napravili su uzbudljivo otkriće: pronašli su vrstu životinja koje …