Home / AKTUELNO / NEMA POVRATKA – TO JE DEFINITIVNO RAT: Na kineski udar, Tramp sprema još žešći odgovor..

NEMA POVRATKA – TO JE DEFINITIVNO RAT: Na kineski udar, Tramp sprema još žešći odgovor..

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od svoje administracije da napravi novi spisak kineske robe na koju će biti primenjene nove sankcije.

Reč je o robi koju SAD kupuje iz Kine vrednu 200 milijardi dolara koje će SAD oporezovati sa tarifom od 10 odsto.

Nove tarife će stupiti na snagu “ako Kina odbije da promeni svoje postupke, ali i ako insistira na tome da nastavi sa novim tarifama koje su nedavno najavili“, naveo je Tramp u saopštenju Bele kuće.

Peking je poručio da će uzvratiti ako Tramp nastavi sa uvođenjem novih tarifa.

Fjučersi SAD indeksa i indeksa nafte pali su nakon te objave, dok su azijska tržišta kapitala sa mešovitim rezultatima.

To je najnoviji razvoj u rastućoj trgovinskoj tenziji između dve najveće ekonomije na svetu. U petak su SAD najavile 25 odsto carine na 50 milijardi kineskih proizvoda, što je dovelo do toga da je administracija kineskog predsednika Si Đinpinga odgovorila sa 25 odsto carine na 34 milijarde američkih dobara.

“Jedna stvar je da se odgovori sa 50 milijardi dolara tamo i 50 milijardi dolara ovamo, ali kad predsednik SAD-a izdvoji još 200 milijardi dolara, to je zabrinjavajuće”, izjavio je za CNBC Mak Baucus, bivši američki ambasador u Kini pod predsednikom Barakom Obamom.

“Ovo me podsjeća na malo starog zapada … Ako postoji oružani sukob u ratu, neko će biti povređen. Tramp će morati pronaći način da spusti tenziju i pusti Kinu da spasi obraz tako da obe strane mogu da se vrate na postepeno popuštanje i odnos poverenja, naveo je on.

Check Also

A TVRDE DA SU BEZBEDNE?! TRUDNICAMA ZABRANJENO DA SE VAKCINIŠU PROTIV KORONE…

Dok se ne urade studije o bezbednosti vakcinacije trudnica, one neće biti vakcinisane, poručio je …