Home / AKTUELNO / NEMAČKA ARMIJA U KATASTROFI: Nijedna podmornica ne radi, 14 aviona u kvaru, nema ljudi..

NEMAČKA ARMIJA U KATASTROFI: Nijedna podmornica ne radi, 14 aviona u kvaru, nema ljudi..

Nemačke oružane snage su zbog problema sa manjkom osoblja i tehničkog materijala na ivici efikasnosti, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju o stanju Bundesvera objavljenom u utorak.

– Spremnost oružanih jedinica delovanje je dramatično niska. Tome treba pridodati i enormni manjak osoblja koji se poslednjih godina dodatno pogoršao – stoji u godišnjem izveštaju o stanju Bundesvera poverenika Bundestaga za oružane snage Hans-Petera Bartelsa, koji je preneo Vecernji.hr.

U izveštaju se govori o manjku 21.000 oficira i podoficira. – Manjak stručnog kadra vodi kao preopterećenju zaposlenih i frustracijama – stoji u izveštaju.

U oceni stanja oružanih snaga se pominju reforme koje je pre godinu dana pokrenula ministarka obrane Ursula von der Lajen, ali se istovremeno kritikuje i sporost sprovođenja tih reformi.

– Materijalna spremnost Bundesvera se nije poboljšala proteklih godina, nego pogoršala – ocenjuje se. Dalje se navodi da od šest nemačkih podmornica na kraju prošle godine nijedna nije bila spremna za akciju. Situacija nije bolja ni u vazduhoplovstvu. – U nekim trenucima od 14 transportnih aviona Airbus A-400M nijedan nije bio spreman na poletanje – stoji u izveštaju. Mnogi piloti helikoptera se bore s manjkom sati provedenih u vazduhu što je potrebno za održavanje pilotske licence.

U ponedeljak su nemački mediji objavili kako interventna jednica Bundesera, koja deluje u sklopu NATO saveza,  zbog manjka tenkova ali i zaštitnih prsluka, zimske odeće i šatora, nije spremna za delovanje. Bartels u svom izveštaju osim ubrzanja reformi traži i više novca za obrambeni resor.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …