Home / AKTUELNO / NEMAČKA NA PREKRETNICI: Pritisak SAD je nepodnošljiv, ovako više ne može..

NEMAČKA NA PREKRETNICI: Pritisak SAD je nepodnošljiv, ovako više ne može..

“Ne možemo ovo više da podnesemo. Sankcije moraju da prestanu”, rekao je ugledni nemački profesor Maks Ote.

Naveo je i da je pritisak SAD sve veći, pa se mora tražiti alternativa za SWIFT.

“Agresivna politika sankcija Vašingtona tera Brisel da pronađe radna rešenja za zaštitu evropskih zemalja od nepredvidivih koraka SAD“, izjavio je taj ugledni ekonomista i profesor.

“SAD ponovo vrše pritisak na različita pitanja i koriste se sankcijama kao ekonomskim oružjem sve agresivnije čak i protiv evropskih kompanija, protiv švajcarskih kompanija, što je dovelo do tenzija u evropskim kompanijama, posebno pošto postoji opasnost od nove krize”, rekao je ekonomista i nezavisni investitor za RT.

“To je previše, moramo ići svojim putem, ali tako da napravimo balans, tako da može uskoro doći do prekretnice”, rekao je Ote.

Ranije ove nedelje, šefica spoljnih poslova EU Federika Mogrenini izjavila je da su preostali potpisnici iranskog sporazuma o nuklearnoj trgovini sarađivali na stvaranju nove platforme koja ne bi podrazumevala slanje novca preko SWIFT-a, globalnog sistema za transakcije.

Ovaj korak sledi kontroverznu odluku američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz nuklearnog sporazuma i ponovo uvede sankcije protiv Teherana. Vašington je takođe zapretio sankcijama zemljama koje posredno posluju s Iranom.

“Naravno, Evropa je zaglavljena između. I Tramp nije dao izbor Evropljanima “, rekao je analitičar i dodao: “Prilično je neverovatno da takva ideja opstaje”.

RT podseća da su Dajlmer, Pežo, Reno, Volovo, VW, Adidas, Simens i Total ostavili otvorena vrata Iranu.

“Bilo je mnogo ekonomskih ratova u proteklih 10 godina, a to je zabolelo mnoge kompanije i mnoge zemlje. I ovo bi moglo biti samo prekretnica, jer je previše. Ne znamo šta će ostati posle toga”, rekao je Ote.

“Pritisak na nemačke dizel automobile koji dolaze iz SAD, pritisak na švajcarske banke, pritisak na mnoge druge industrije, ruske sankcije, koje su uglavnom povredile Nemačku i Austriju na zapadnoj strani…“, dodao je on.

Ekonomista je naglasio da Bela kuća nije oklevala da uvede ogromne sankcije tokom poslednje decenije koje su imale direktan ili indirektan uticaj na većinu saveznika.

Prema rečima Otea, Brisel mora da nađe svoj način.

“Ovo bi moglo da bude samo prekretnica. Vašington bi mogao da nametne više sankcija, ali ne možemo više da podnesemo, i mi smo dovoljno odgovarali na sankcije. “, rekao je on.

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …