Home / AKTUELNO / NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU ŠOKANTNE PLANOVE: Ono što Tramp sprema uzdrmaće Evropu!
Foto: Tanjug / AP

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU ŠOKANTNE PLANOVE: Ono što Tramp sprema uzdrmaće Evropu!

Moskva želi da destabilizuje najmoćniji odbrambeni savez u svetskoj istoriji – izjavila je Kej Bejli Hačison, stalna predstavnica Sjedinjenh Država pri NATO.

Da bi bila uverljivija, telekanalu Fox News dodatno je rekla:

„Rusija nastoji da od alijanse okrene Tursku. Pokušava isto sa mnogim našim saveznicima“.

Za razliku od Hačison, britanski list Telegraph objavio je da „organizatori samita NATO, koji će biti održan 11-og i 12-jula u Briselu, smatraju da se susret Donalda Trampa i Vladimira Putina (u Helsinkiju 16-og jula) može negativno odraziti na bezbednosti Evrope“.

Neimenovani „organizatori samita strahuju da će Tramp započeti i Evropi ako lideri NATO odbiju njegov zahtev da povećaju vojne rashode“.

„Organizatori“ zaziru da bi Tramp mogao započeti smanjivanje američkog vojnog prisustva u Evropi – u zamenu za Putinovo uticanje na Teheran da piovuče trupe iz Sirije.

Navodno je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ubeđivao i Trampa i Terezu Mej da za to treba obezbediti Putinov podršku.

Britanski list piše i da bi Kijev mogao ostati bez američke podrške i zvoni na uzbunu: „Ukrajina je u opasnosti“.

Telegraph navodi da Velika Britanija izdvaja predvđenih 2 odsto svog BDP da odbranu, a Španija i Belgija samo po 0,9 odsto, a Nemačka 1,2 odsto.

Američke trupe se nalaze u Nemačkoj, Poljskoj, Ukrajini, Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Još dalje je u zaziranjima otišao nemački Focus Online koji tvrdi da Tramp sprema „raspad alijanse“. A kao razlog takođe navodi: nezadovoljstvo američkog lidera time što SAD snose 72 odsto svih troškova NATO, dok Nemačka planira da svoje vojne rashode podigne na 1,5 odsto tek 2025-te.

Focus naglašava, prenoseći reči spoljnopšolitičkog eksperta Tomasa Egera: „Ako Tramp povuče američke vojnike iz Nemačke to će biti isto što i stavljanje tačke na postojanje NATO. Naravno, alijansa može nastaviti da postoji na papiru, ali Evropska unija neće biti u stanju da se štiti beu američke pomoći“.

Eger je uveren da ovakvo stanje stvari neće izmeniti ni to što Velika Britanija i Francuska raspolažu nuklearnim snagama.

Nezavisno od ovoga, evropske članice alijanse su nezadovoljne i to su potpuno isključene iz američkih priprema za susret Tramp-Putin.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg  izjavio je – imajući sve ovo u vidu – da Tramp podržava alijansu uprkos kritikama koje joj upućuje.

On je isključio mogućnost da Tramp pođe na ukidanje NATO. Još je ukazao:

„Otkako je Donald Tramp postao predsednik SAD – finansiranje američkog vojnog prisustva u Evropi povećano je za 40 odsto“.

SAD trenutno u svetu imaju oko 200.000 svojih vojnika. Od toga u Evropi 60.000.

Check Also

POSLE SLUČAJA „JOKIĆ“- NOVI PROBLEM ZA SRBIJU!?

Košarkaška reprezentacija Srbije će i definitivno biti bez Bogdana Bogdanovića u kvalifikacijama za Olimpijske igre, …