Home / AKTUELNO / NEMATE POSAO? Evo koja zanimanja će se najviše tražiti u 2015. godini!

NEMATE POSAO? Evo koja zanimanja će se najviše tražiti u 2015. godini!

radnici
Prema brojnim istraživanjima, 2015. godine će biti traženi trgovci u maloprodaji, šivači tekstila, radnici za obezbeđenje imovine i lica, programeri, vozači, pakeri, gumari, staklari…

U anketi Nacionalne službe za zapošljavanje poslodavci su naveli da će 2015. za 2,6 odsto biti više novih radnih mesta nego otpuštanja. Veća zapošljavanja od proseka očekuju se u prerađivačkoj industriji, trgovini i ostalim uslužnim delatnostima kao što su razne komore, sindikati, profesionalna udruženja, IT održavanje.

Prema rečima Milojka Arsića, profesora Ekonomskog fakulteta rast zaposlenosti može se očekivati i u privatnom sektoru, i to u delu koji se bavi izvozom, baš kao i u novoosnovanim stranim preduzećima koja investiraju uz državnu pomoć.

On je za medije izjavio kako bi izvestan rast zaposlenosti mogao da se očekuje u 2016. ali i da je verovatnije da će se tako nešto desiti u 2017. Jedini uslov prema njegovim rečima jesu – velike investicije u privatni sektor.

Otpuštanja se, s druge strane očekuju u javnom sektoru – državnim javnim preduzećima i firmama u restrukturiranju – ukupno oko 30.000.

Zanimanja koja se cene su: Programeri aplikacija, inženjeri elektrotehnike, graževinski inženjeri, sistem-administratori, komercijalni i trgovački tehničari, zastupnici osiguranja, tehničari u mašinstvu, elektrotehnici i hemijskim tehnologijama, rukovaoci mašinama za proizvodnju i preradu gume, stakla, keramike i plastike, monteri, vozači teških teretnih vozila i kamiona, taksija, dostavnih vozila, autobusa, viljuškaristi, pakeri i čistači.

(Telegraf.rs)

Check Also

HITNA VEST: “OBORILI SMO TREĆINU BIRAČKIH MESTA, RIK MORA DA PONIŠTI IZBORE”

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da su “izbori oboreni na …