Home / AKTUELNO / NEMCI OTVARAJU FABRIKU U SRBIJI- POTREBNO 1100 RADNIKA, PLATA 1700 EVRA!

NEMCI OTVARAJU FABRIKU U SRBIJI- POTREBNO 1100 RADNIKA, PLATA 1700 EVRA!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u fabrici auto-delova koju će nemačka kompanija Brose otvoriti u Pančevu, biti zaposleno 1.100 ljudi, te da će prosečna neto plata biti 1.700 evra.

„Potpisali smo ugovor sa kompanijom Brose i oni u Pančevu otvaraju fabriku elektomotora i zaposliće 1.100 ljudi, od toga 460 visokoobrazovanih. To znači posao i život ne samo za Pančevo, već i ta ceo južni Banat, za Kovačicu, Vladimirovce“, rekao je Vučić nakon potpisivanja sporazuma u oblasti privrede i obrazovanja sa nemačkim kompanijama Brose i MTU.

Dodao je da će prosečna plata u Broseu biti 2.700 evra bruto, odnosno 1. 700 evra neto.

Saopštio je i da je sa kompanijom MTU u Novoj Pazovi, koja se bavi popravljanjem i održavanjem motora za avione, potpisan ugovor o dualnom obrazovanju.

„Kada smo krenuli u priču o dualnom obrazovanju svi su nas kritikovali i pričali da su to gluposti. Ali, da biste procenili da li motor može da izdrži let neophodno je tri godine školovanja“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je vrednost te dve investicije ukupno oko 300 miliona evra, što je ogromna korist za celu državu.

Rekao je da je Srbija po prosečnim platama prestigla Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu, te da će uskoro prestići i Crnu Goru.

„Ljudi koji budu u Srbiji radili u MTU i u Broseu živeće bolje nego u Nemačkoj. Kada budu imali ovakvu platu onda neće biti potrebe da odlaze u drugu zemlju“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je ljudima u Pančevu „upala kašika u med“  i da će uskoro kvadrat stana u tom gardu biti tri puta skuplji nego u Beogradu.

Govoreći o kompaniji Folksvagen, rekao je da je „ispričao sve što je imao na tu temu i da takve kompanije nisu „mala deca koje treba voditi“.

Vučić je kazao da je Srbija ponudila više nego sve zemlje koje se spominju kao moguće za izgradnju nove fabrike Folksavagena.

„Mi smo ponudili više nego sve te zemlje. Sve što one ponude, mi ćemo mnogo više“, rekao je Vučić.

Govoreći o Kosovu, on je rekao da zamrznut konflikt nikako nije, kako je ocenio, dobar jer neko uvek može da ga „odmrzne“, kao i da nove investicije neće dolaziti negde gde je nestabilno.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer kazao je da se saradnja Nemačke i Srbija pokrenula i narasla, te da Nemačka preduzeća imaju oko 60.000 radnih mesta u Srbiji.

Altmajer je kazao da Srbija u evrointegracijama ima dobru poziciju, ali da ima nekoliko problema koje treba rešiti poput Kosova, kao i da je o tome potrebno razgovarati.

„Crna Gora je najviše napredovala“, rekao je Altmajer i dodao da veruje da će Srbija to sve nadoknaditi, imajući i vidu da je Crna Gora pregovore započela ranije.

Altmajer je rekao da su svi u Nemačkoj razočarani posle prošlonedeljnog samita EU jer nije odobren početak pregovora o prijemu Severne Makedonije i Albanije u EU, i istakao da je uveren da će narednih meseci biti moguće to preokrenuti.

(Beta)

Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …