Home / AKTUELNO / NEŠTO SE VELIKO SPREMA: SAD šalju dodatnu vojsku na Kosovo!

NEŠTO SE VELIKO SPREMA: SAD šalju dodatnu vojsku na Kosovo!

Potrebno je jače prisustvo NATO-a na Kosovu zbog obuzdavanja Rusije na Balkanu, izjavio je komandant američke vojske u Evropi general Kertis Skaparoti tokom rasprave na Odboru za oružane snage američkog Senata.

amerika-vojska-vojnici-1

Na pitanje senatora Džodija Ernsta iz Ajove da li se slaže da je potrebno snažnije prisustvo NATO-a na Kosovu za obuzdavanje Rusije na Balkanu, Skaparoti je odgovorio da se slaže sa tim.

Skaparoti je dodao: „Ne bi trebalo da smanjujemo veličinu naših snaga, a posebno kad se radi o Kosovskim bezbednosnim snagama, jer je to sada neka vrsta temelja stabilnosti, ali su tamo potrebni mnogo jači diplomatski i informacioni napori Alijanse“.

Uključivanje Crne Gore u NATO je ključno za Vašington

Uključivanje Crne Gore u NATO je od presudnog značaja za SAD, rekao je Skaparoti.

„Od presudnog je značaja da oni (Crna Gora) budu u NATO-u. Oni imaju takvu želju, ispunili su ‘mapu puta’ (akcioni plan za članstvo u NATO-u)“, rekao je tokom rasprave u američkom Senatu.

General je istakao da ukoliko se Crna Gora na pridruži NATO-u, to će uticati na druge zemlje, a posebno u Istočnoj Evropi, koje „gledaju prema Zapadu“ i žele da budu partneri NATO-a.

Poziv na suprotstavljanje „ruskoj propagandi“

Komandant oružanih snaga NATO-a i SAD u Evropi predložio je da se pruži otpor „ruskoj propagandi“, kao što se to radilo tokom Hladnog rata.

„Rusi to (propagandu) posmatraju kao deo svog spektra borbenih mogućnosti. To je njihov asimetrični pristup“, rekao je Skaparoti na Odboru za oružane snage američkog senata.

„Mi u vojsci imamo centar za informacione operacije i on se koristi za suprotstavljanje zlonamernom uticaju u Evropi. Ali nama je, zaista, potreban potpuni vladin pristup, sveobuhvatna kampanja vlade. Moramo da nađemo i formulišemo strategiju na državnom nivou. Tokom Hladnog rata smo je imali. Mislim da je sada nemamo“, istakao je Skaparoti.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se „ojačaju i finansiraju“ radne grupe na međuinstitucionalnom nivou za „suprotstavljanje ruskoj propagandi“.

Vašington ojačava vojsku Ukrajine

SAD bi trebalo i da ojačaju ukrajinsku vojsku za suprotstavljanje formacijama na istoku zemlje, smatra Skaparoti.

SAD sada pružaju vojnu pomoć Kijevu, ali zvanično samo u vidu uniformi i opreme. Pitanje pružanja Kijevu „smrtonosnog oružja“ postavljano je više puta, ali Kijev takvo oružje ipak nije dobio.

„Treba da ojačamo ukrajinsku vojsku koliko možemo, obezbedimo najbolje prilike da bi se borili protiv proruskih snaga (u Donbasu), koje imaju moćno oružje“, rekao je Skaparoti na raspravi u američkom Senatu.

Istovremeno, general nije odgovorio na direktno pitanje senatora da li je potrebno da se Ukrajini isporuči oružje.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska se na istoku zemlje bori protiv onih koje podržava Rusija, snabdevajući ih oružjem iako je Moskva više puta izjavila da ne snabdeva ustanike vojnom tehnikom i municijom, da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Rusija je više puta upozoravala na planove isporuke oružja Ukrajini, jer bi ovaj korak samo doveo do eskalacije sukoba u Donbasu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u više navrata govorio da snabdevanje Ukrajine oružjem iz inostranstva neće doprineti rešenju krize u Ukrajini i sprovođenju Minskog sporazuma.

Kršenje RSMD komplikuje obuzdavanje Rusije

Navodno kršenje Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa (RSMD) od strane Moskve komplikuje obuzdavanje Rusije, rekao je Skaparoti.

„Ovo otežava kontrolu obuzdavanja. To stvara veći pritisak na nas“, rekao je Skaparoti u Senatu.

„To im (Rusiji) daje prednost u odnosu na opseg delovanja i preciznost navođenja njihovih sistema“, istakao je general. Prema njegovim rečima, ruska vojna doktrina podrazumeva lokalnu eskalaciju napetosti kako bi se izbegla krupnija eskalacija, tako da se američkoj vojsci sužava spektar donošenja odluka.

Američki general, međutim, uzdržan je po pitanju ideje razvoja komunikacionih kanala sa ruskom vojskom.

„Važno je da budemo u kontaktu sa njima (Rusijom). Danas to uglavnom radimo putem medija, ali smo u vezi sa Rusima zbog prevencije sukoba“, dodao je Skaparoti.

(Agencije)

Check Also

2 MILIONA VAKCINISANIH U IZRAELU: VEĆ 17% TEŠKO OBOLELIH U POPULACIJI KOJA JE PRIMILA VAKCINU!

Nije trebalo dugo da vakcinacija izazove opravdane kontroverze. Propagandna mašinerija radi 24/24 da bi ljude …