Home / AKTUELNO / NEŠTO SPREMAJU- General Makmaster: Neka se niko ne iznenadi ako SAD uskoro istupe iz atomskog sporazuma sa Iranom

NEŠTO SPREMAJU- General Makmaster: Neka se niko ne iznenadi ako SAD uskoro istupe iz atomskog sporazuma sa Iranom

mekmaster- tramp

Delovanje Irana usmereno je na slabljenje arapskog sveta i uspostavljanje svoje hegemonije na Bliskom Istoku. Neka se niko ne iznenadi ako Sjedinjene Države uskoro istupe iz atomskog sporazuma sa Teheranom – saopštio je general Herbert Makmaster.

Pomoćnik Donalda Trampa za nacinalnu bezbednost dodatno je objasnio ovu najavu-pretnju:

„Smatram da se Iran tako ponaša da bi arapski svet zauvek ostao slab i sklon konfliktima. To čini da bi mogao da bi mogao da se koristi haosom na Bliskom Istoku radi utvrđivanja svoje hegemonije, svoje dominacije u regionu“.

Makmasteru je bilo postavljeno direktno pitanje: „Hoće li za iranskog vrhovng lidera, ajatolu Ali Hamneija, biti šok ako Vašington za tri ili šest meseci istupi iz sporazuma šestorke sa Teheranom?“. Njegov odgovor je bio:

„Ne mislim da će to potresi njega ili bilo koga drugog. Predsednik Tramp je već upozorio da će po realnim delima procenjivati da li Iran poštuje sporazum ili ne poštuje. Naš predsednik se ne ustručava da postupi onako kako smatra ispravnim“.

Predsednik Irana, Hasan Rohani, izjavio je da Teheran neće kršiti sporazum, ali da će odgovoriti na njegoa kršenja sa strane Sjedinjenih Država.

Sporazum o iranskom atomskom programu zaključen je 14. jula 2015-te godine u Beču.

U zamenu za oslobađanje od zapadnih sankcija, Iran je pristao da ograniči svoje atomske aktivnosti i da ih stavi pod međunarodnu kontrolu.

(Fakti)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …