Home / AKTUELNO / NEZAPAMĆENE POPLAVE U SEVERNOJ KOREJI: SAD su nas napale tajnim oružjem! (VIDEO)

NEZAPAMĆENE POPLAVE U SEVERNOJ KOREJI: SAD su nas napale tajnim oružjem! (VIDEO)

severna- koreja
Poplave na severoistoku Severne Koreje u kojima je poginulo ili nestalo više stotina osoba, “najveća su katastrofa” u zemlji nakon Drugog svjetskog rata, te su se pojavile baš u vreme najveće krize oko nuklearnih pokusa.

U kombinaciji s nedavnim lansiranjem balističkih projektila koji mogu dosegnuti Japan, njihove susjedne države, ali i ostatak sveta, su burno reagovale.

Upozoravalo se da je Kim Jong Un manijak koji zvecka oružjem i igra se svjetskim mirom. Mladi diktator je pak inzistirao da će nuklearno oružje koristiti samo u obrambene svrhe protiv “agresivnih sila” koje su naumile uništiti njegovu zemlju.

U ponedjeljak navečer Kim Jong Un je malo promenio tonalitet prema “zlom” zapadu.

Razlog tome su teške poplave na severoistoku države gdje su pale količine kiše kakve se na pamte od 1945. godine, prema informacijama severnokorejske državne agencije KCNA.

Oni javljaju da su uništene desetine hiljada zgrada, mnogi ljudi su ostali bez kuća i “teško pate zbog ove nevolje”.

Agencija KCNA ne daje tačan broj poginulih i nestalih ali po UN-u, radi se o 138 mrtvih, 400 nestalih i 140.000 ugroženih duž reke Tumen.

Reka delom čini granicu između Severne Koreje s jedne strane te Kine i Rusije s druge.

Voda koja se prelila opustošila je sela i uništila kuće te hiljadama osoba treba hitan smeštaj i pomoć u hrani.

“Poplave izazvane tajfunom koji je pogodio pokrajinu Severni Hamgyong između 29. avgusta i 2. septembra najgora su katastrofa posle oslobođenja 1945.”, nakon japanske kolonijalne okupacije, javlja KCNA.

Državna severnokorejska agencija KCNA navodi, pozivajući se na vojne izvore, kako su za poplave u zemlji odgovorni Amerikanci, odnosno njihovo oružje HAARP SBX-1, sistem koji je pre dve godine instaliran na granici između dve Koreje.

Ovaj sistem, navodno, može izazvati određene klimatske promene, ali ti navodi nikada nisu dokazani, dok US Navy, u čijem se vlasništvu nalazi ovaj sofisticirani sistem, tvrdi da se radi o radaru.

Pogledajte video:

(Global CIR/Agencije)

Check Also

KOMPANIJA KOJA PRAVI VAKCINU PROTIV KORONE: „MOŽDA ĆEMO MORATI DA NAMERNO ZARAZIMO NEKE LJUDE“

Britanska farmaceutska kompanija prošle nedelje započela je drugu i treću fazu razvoja vakcine protiv korona …