Home / AKTUELNO / NIJE KRAJ KORONE! PREDSTAVNIK SZO PREDVIĐA DA ĆE SE DOGODITI JEDAN OD OVA DVA SCENARIJA

NIJE KRAJ KORONE! PREDSTAVNIK SZO PREDVIĐA DA ĆE SE DOGODITI JEDAN OD OVA DVA SCENARIJA

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano rekao je za RTS da se vidi pad broja slučajeva i glabolano i u Srbiji, ali da nismo došli do kraja pandemije.

Mnoge zemlje već su potpuno ukinule protivepidemijske mere, neke će to uraditi u narednom periodu – poput Grčke, koja od drugog maja ukida sva ograničenja.

Pandemija još nije prošla, a većina građana kao da je zaboravila na koronavirus.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i izaslanik za Zapadni Balkan Fabio Skano rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je važno da nosimo masku u zatvorenom prostoru.

Takođe navodi da vidimo pad broja slučajeva i globalno i u Srbiji, ali da nismo došli do kraja pandemije.

 “Hteo bih da podsetim da ovih dana imamo skoro 500 miliona prijavljenih slučajeva, šest miliona preminulih, to je najozbiljnija zdravstvena kriza u poslednjih sto godina, vidimo pad broja prijavljenih slučajeva u Evropi i u celom svetu”, kaže Stano.

Neke zemlje u Evropi imaju stabilan broj slučajeva, a vidimo šta se dešava u Kini. Podaci ohrabruju, brojevi se smanjuju, ali ne možemo da kažemo da treba da spustimo individualni i kolektivni gard, naveo je Skano.

Održan je 11. sastanak Komiteta za javnu zdravstvenu vanrednu situaciju koji je izneo preporuku da pandemija i dalje predstavlja vanrednu situaciju i to je prioritet za SZO od kada je pandemija proglašena 2020. godine.

“Virus je nepredvidiv, ne znamo kakao će se ponašati, a kada je reč o cirkulaciji zbog neidealnog sprovođenja mera, nedovoljne vakcinacije, svi uslovi za novu varijantu koja kruži i dalje su prisutni i zato moramo da radimo na pristupu u svakoj zemlji”, istakao je Skano.

Potpuno ukidanje mera – koliki je rizik?

Skano kaže da je nauka tu da nas vodi i da nam kaže šta treba da radimo – postoje dva scenarija koja ne važe za sve zemlje, jer je svaka zemlja jedinstvena.

“Prvi scenario je da postoji visoka stopa vakcinacije, i u tom slučaju zemlje mogu prefinjenije da se ponašaju, da imaju snažan sistem praćenja da se uoče novi slučajevi i da budu fleksibilne kada je reč o reagovanju na vanrednu situaciju”, kaže on.

Dodaje da Komitet za javno zdravlje kaže da treba da držimo rastojanje unutra, da provetravamo prostor, da peremo ruke i da nismo završili sa ovim.

“Drugi scenario je kada je stopa vakcinacije niska, prioritet je i dalje da se radi na kampanji vakcinacije, naročito kada je reč o najosetljivijima, dakle starijima i da se nastavi sa nošenjem maski i pranjem ruku”, istakao je Skano.

Epidemija pokazala neophodnost solidarnosti 

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji kaže da ako nam je ova pandemija nešto pokazala to je – da je solidarnost neophodna.

“Nijedna zemlja neće sama izaći iz pandemije, to moramo svi zajedno da uradimo”, kaže Skano.

Sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja i SZO

“Sve se svodi na osnaživanje sistema zdravstvene zaštite, primarne zdravstvene nege da bismo bili otporniji u slučaju pojave novih slučajeva i zbog prevencije nezaraznih bolesti i osnaživanje mentalnog zdravlja”, rekao je Skano.

Cilj je ulaganje u inovacije, postoji nova platforma i osnaživanje regulacija, da bi svi bili sigurniji da su medicinski proizvodi u Srbiji i oni namenjeni izvozu dovoljno kvalitetni i povoljni

Kako da iz ovoga izađemo snažniji?

Skano ukazuje da nas je ova pandemija naučila da smo svi njom pogođeni, bilo da smo izgubili nekog dragog, bilo da smo pogođeni kao studenti ili smo izgubili posao.

“Da ne pominjem krizu u Ukrajini, tu ima traume i žalosti, to ostavlja tragove zauvek. Treba da promenimo način pristupa metalnom zdravlju, treba da se obratimo adekvatnim službama ako nam treba pomoć a ne da se zatvaramo u sebe, ako imamo problem. Radimo sa Vladom da se osnaži primarna zdravstvena nega”, podvukao je Skano.

Politička volja je nešto što je važno, ako to postane politička volja bilo koje vlade to će biti veoma važno, znači politička volja sa naše tačke gledišta znači: političke odluke imaju uticaja na zdravlje ljudi – na tome radimo zajedno sa Vladom, kaže on.

Najvažnija Skanova poruka za pojedinca: nađite nekog s kime možete da razgovarate, potražite profesionalnu pomoć ako vam treba, nemojte to držati u sebi.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …