Home / AKTUELNO / NIŠTA OD MOĆNE ARMADE: Tramp blefirao u Koreji!

NIŠTA OD MOĆNE ARMADE: Tramp blefirao u Koreji!

nosac-brodova-koreja

Iako je najavio američki predsednik Donald Tramp, američki nosač aviona i još nekoliko ratnih brodova nisu otišli put Severne Koreje.

On je prošle nedelje zapretio da je armada upućena na Korejsko poluostravo, tj. da je jurišna grupa “Karl Vinson“ poslata kao mera predostrožnosti.

Međutim, u trenutku kada je Tramp zapretio, jurišna grupa je bila daleko od Korejskog poluostrva, a u međuvremenu nastavila je da plovi – suprotnim smerom, piše Bi-Bi-Si.

Tokom vikenda, dok je Severna Koreja pokazivala nove rakete na paradi i sprovodila raketna testiranja, armada je od poluostrva bila udaljenija nego u trenutku Trampove pretnje. Baš tada je prošla kroz Sundski prolaz u Indijski okean.

Američka komanda za Tihi okean objasnila je da je grupa prvo trebalo da dovrši vežbe sa Australijom, koje su skraćene, ali da se sada kreće na zapadni Pacifik kako je naređeno.

“Raša tudej“ piše da su američki marinci stigli u Darvin na sever Australije gde bi trebalo da se održe vežbe, a ministarka spoljnih poslova Australije DŽuli Bišop je ranije izrazila zabrinutost sbog nuklearnih aktivnosti Severne Koreje.

Inače, svetski mediji ranije su preneli su da će američki brodovi na odredište stići za nedelju dana, a mornarica je objavila da iz bezbednosnih razloga ne objavljuje buduće lokacije nosača aviona.

Ministar odbrane DŽejms Matis u međuvremenu je za nosač aviona naveo da “ne postoji specifičan zahtev ili poseban razlog zbog kojeg ga šaljemo gore“.

On je naveo i da je nosač povučen iz vežbe sa Australijom. Pentagon je potom objavio da nosač neće pristati u australijsku luku Frimentl.

(Blic)

Check Also

EVROPA TONE U SVE VEĆU RECESIJU, JOŠ DVA MILIONA LJUDI OSTALO BEZ POSLA!

Skoro dva miliona više Evropljana je tokom 2020. ostalo bez posla, u odnosu na 2019. …