Home / AKTUELNO / „Nisu se naši odnosi sa SAD pokvarili zbog Sirije, sve je počelo sa napadom na Jugoslaviju..“

„Nisu se naši odnosi sa SAD pokvarili zbog Sirije, sve je počelo sa napadom na Jugoslaviju..“

putin
Vladimiruu Putinu je po završetku samita BRIKS u indijskom gradu Goa bilo postavljeno i pitanje koje je uključivalo polutvrdnju da su se rusko-američki odnosi pokvarili zbog Sirije.

Ruski lider je prvo rekao: „Grešite!” A onda je objasnio:

„Setite se šta se događalo oko Jugoslavije. Odatle je sve krenulo. A ja tada još nisam bio predsednik (Rusije). Zar sam ja zaokrenuo avion iznad Atlantika? Ne, to je (Jevgenij) Primakov učinio”.

Još je dodao: „Uzgred, Boris Jeljcin je bio (Zapadu) više nego dobar. A čim je zauzeo prilično tvrdu poziciju povodom Jugoslavije – odmah su svi počeli da mu izvlače da voli da popije, pa još i ovo i ono. Odmah je krenulo kompromitovanje. Tako je sve počelo”.

Potom se – prema rečima ruskog lidera – sve nastavilo povodom Iraka, iako Moskva nije bila inicijator. Putin je tu „epizodu” razjasnio  ovako:

500

„Mene su lideri nemačke i Francuske ubeđivali da je neophodno zauzeti ondašnju poziciju u slučaju Iraka. Mi smo je na kraju i zauzeli. Potom su se svi – kada je Sadam Husein bio obešen – veselili i govorili Rusiji: `Evo, vi ste bili protiv, a oni su otišli (u irak) i pobedili`.  Samo, da li su pobedili? Ceo problem i jeste u tome. Irak, kao ni Libija, nikada nisu bili centri terorizma. A sada su – posle likvidacije tamošnjih državnih struktura – to postali”.

Na kraju je zaključio: „Evo, sada će morati izvedu juriš na Mosul, grad sa milion stanovnika, da primene avijaciju, tenkove i artiljeriju. To je rezultat. A u Libiji se i ne zna šta se dešava. Tamo je država prestala da postoji. To je rasadnik terorizma. Šta, posle svega vi i dalje mislite da su se naši odnosi sa Sjedinjenim Država promenili zbog Sirije? Ne, nisu zbog Sirije već zbog pokušaja jedne zemlje da celom svetu nameće svoja rešenja”.

(Fakti)

 

Check Also

GRČKA ZATVARA GRANICE ZA DRŽAVLJANE SRBIJE

Ministar turizma, trgovine i telekominikacija Rasim Ljajić potvrdio je za B92.net da se granice Grčke …