Home / AKTUELNO / NOVA KATASTROFA NA OSTRVU- LAVA STVORILA NOVU PUKOTINU NA HAVAJIMA I UŠLA U ELEKTRANU: Evakuisano 2000 ljudi.. (VIDEO)

NOVA KATASTROFA NA OSTRVU- LAVA STVORILA NOVU PUKOTINU NA HAVAJIMA I UŠLA U ELEKTRANU: Evakuisano 2000 ljudi.. (VIDEO)

Lava iz najnovije pukotine, koja se otvorila na vulkanu Kilauea na Havajima, probila se u obližnju elektranu i izazvala paniku zbog mogućeg oslobađanja otrovnog vodonik sulfida. Zvaničnici su potvrdili da je lava iz pukotine 22 probila u krug geotermalne elektrane Puna.

– Od 11 bunara koje koristi elektrana, 10 su ugašeni. U toku su napori kako bi se obezbedila lokacija i zajednica je sigurna – kaže se u saopštenju.

Organi civilne odbrane Havaja pripremaju planove za nepredviđene slučajeve ukoliko lava poplavi postrojenje.

U međuvremenu, Havajska vulkanska opservatorija izveštava da je erupcija sa vrha Kilauea rezultirala pepelom koji može uticati na okolna područja.

Pored toga, lava nastavlja da izlazi iz više pukotina, a jedan ulazi u okean, stvarajući opasna isparenja poznata kao lejz, koja sadrže sitne čestice stakla i mogu izazvati iritaciju očiju i pluća.

– Stanovnici u pogođenom području trebalo bi da budu spremni da napuste područje zbog lava poplave. Preduzmite neophodne mere da se pripremite unapred. Nivoi gasa ostaju visoki. Ograničiti dalju izloženost tako što ćete se zaštititi ili napustiti područje – kaže se u saopštenju HVO.

Približno 2.000 ljudi je do sada evakuisano, dok je prijavljena jedna povreda – čovek čiju nogu je spržio mlaz lave.

Pogledajte video:

 

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …