Home / AKTUELNO / NOVE MERE U GRČKOJ- ŠTA JE OD SUTRA ZABRANJENO..
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

NOVE MERE U GRČKOJ- ŠTA JE OD SUTRA ZABRANJENO..

Grčka od sutra uvodi nove mere u borbi protiv koronavirusa, a među njima su obavezna vakcinacija za radnike određenih sektora, kao i nova ograničenja za objekte zatvorenog tipa. Šta treba da znate ako putujete u ovu zemlju?

Grčka vlada je donela odluku da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za stare, saopštio je premijer Kirijakos Micotakis.

Od 1. septembra vakcinacija će biti obavezna za zdravstvene radnike, a osoblje u staračkim domovima treba da bude vakcinisano najkasnije do 16. avgusta. Ko ne bude vakcinisan, biće privremeno suspnedovan s posla, upozorio je Micotakis.

Grci takođe od utorka planiraju da vakcinišu mlade od 15 do 17 godina vakcinom Fajzer/Bajontek.

Od 16. jula nadalje, samo vakcinisanim osobama biće dozvoljen ulazak u zatvorena mesta kao što su pozorišta, teretane i mesta za zabavu. Restorani, kafići i barovi zatvorenog tipa neće dozvoliti ulaz onima koji nisu vakcinisani. Popunjenost ne sme da bude više od 85 odsto.

Postoje i su dodatna pravila u vezi sa zabavnim i rekreativnim prostorima koja stupaju na snagu 16. jula.

Samo gosti koji sede mogu biti usluženi do 31. avgusta. Nije dozvoljen nijedan oblik zabave u stojećem položaju.

Sportskim događajima mogu prisustvovati samo vakcinisane osobe, ili se mogu održavati na otvorenim prostorima i sa kapacitetom od 80 procenata. Ne sme biti više od 25.000 gledalaca na otvorenim mestima i 8.000 u zatvorenim.

Vlasnici restorana i kafića na otvorenom mogu da izaberu da li žele da primaju samo za vakcinisane ili da budu kao mešoviti prostor.

Festivali na otvorenom su dozvoljeni samo ako gosti sede i poštuju se pravila socijalnog distanciranja i dozvoljenog kapaciteta.

Poslodavci u privatnom ili javnom sektoru imaju pravo da se raspitaju da li je zaposleni vakcinisan. Vakcinisane osobe u oružanim snagama imaće pravo na petodnevno odsustvo.

Ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis rekao je da je ulaz u zatvorene prostore dozvoljen uz dokaz o vakcinaciji. Dodao je da će maloletnicima (mlađi od 18 godina) biti dozvoljen ulaz u zatvorene prostorima sa negativnim testom na koronavirus.

Ministar za digitalno upravljanje Kiriakos Pierakakis rekao je da će od vlasnici restorana i drugih preduzeća moći da preuzmu aplikaciju koja će proveriti da li su informacije o zdravstvenom / vakcinalnom statusu koje pružaju gosti tačne. Aplikacija Covid Free GR biće besplatna i dostupna u onlajn prodavnicama aplikacija za telefone i tablete.

Ponovio je da bi oni koji ne poštuju mere mogli da budu kažnjeni novčanim penalima – od 2.000 do 10.000 evra – ali i gubitkom licence za rad.

Check Also

NAROD I OPOZICIJA UPALI NA SEDNICU: TAJKUN I VESIĆ HOĆE DA SRUŠE NAJSTARIJI DEO BG (VIDEO)

Javna rasprava o izmenama Plana detaljne regulacije za Kosančićev venac, organizovana je samo forme radi …