Home / AKTUELNO / NOVE MERE ZA NEVAKCINISANE! VOJSKA RASPOREĐENA PO BOLNICAMA- SLEDEĆI KORAK JE…

NOVE MERE ZA NEVAKCINISANE! VOJSKA RASPOREĐENA PO BOLNICAMA- SLEDEĆI KORAK JE…

Osobe koje nisu vakcinisane, a nemaju dokaz da su nedavno preležale virus, od danas neće moći ući u ugostiteljske objekte i javne službe u Češkoj i Slovačkoj.

Odluka je doneta nakon što su te zemlje zabeležile porast broja zaraženih i hospitalizovanih.

Obe zemlje usvojile su te mere prošle nedelje, a susedna Austrija uvela je u ponedeljak zaključavanje za sve stanovnike.

Češka vlada je poslala vojnike u ispomoć bolnicama, u kojima se 700 ljudi nalazi na odeljenjima za intenzivnu negu. Kasnije u ponedeljak vlada će raspravljati o mogućem uvođenju vanrednog stanja koje bi omogućilo studentima medicine da pomognu bolnicama.

Po odluci čeških vlasti samo osobe koju su vakcinisane ili imaju dokaz da su prebolele kovid 19 u poslednjih šest meseci moći će da posete restorane, hotele, javne ustanove ili događaje poput sportskih utakmica.

Lekarska komora zalaže se za još restriktivnije mere, odnosno za zaključavanje.

„Češka neće uvesti lokdaun“

U Češkoj bi ubrzo trebalo da dođe do formiranja nove vlade, nakon što je stranka premijera na odlasku Andreja Babiša poražena na izborima u oktobru. Babiš je poručio da Češka neće uvesti zaključavanje, dok su predstavnici pobedničke koalicije takođe govorili protiv lokdauna i zatvaranja škola.

Demonstracije protiv novih mera očekuju se ispred Praškog dvorca kasnije u ponedeljak.

U velikim delovima Slovačke po odluci vlade restorani smeju da služe hranu samo na terasama, a nevakcinisani ne mogu u restorane.

Vlade restrikcijama žele da povećaju broj vakcinisanih.

Oko 60 odsto Čeha primilo je barem jednu dozu vakcine protiv kovida 19, dok je 46,8 odsto Slovaka vakcinisano protiv kovida 19.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …