Home / AKTUELNO / NOVE POPLAVE: Izlio se Ibar u Kraljevu, potopljena domaćinstva na jugu Srbije, pokrenuta klizišta!

NOVE POPLAVE: Izlio se Ibar u Kraljevu, potopljena domaćinstva na jugu Srbije, pokrenuta klizišta!

Zbog većih padavina prethodnih dana, nabujali Ibar, čiji je vodostaj u noći između subote i nedelje dostigao granicu redovne odbrane od poplava, delimično je poplavio svoje priobalje u Kraljevu.

srbija- poplave
Radojica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, rekao je Tanjugu da se Ibar izlio na gradskoj plaži i šetalištu, ali da nije ugrozio bunare gradskog vodovoda u Žičkom, kao ni u obližnjem Konarevskom polju na samoj obali.

“Glavni talas je prošao kroz Kraljevo i vodostaj Ibra je u stagnaciji, a uzvodno i u blagom opadanju, tako da, osim u rukavcima, ne očekujemo izlivanje većih razmera. Na ušću Ibra u Zapadnu Moravu nije bilo problema jer je vodostaj Morave znatno niži. Pratimo situaciju i ukoliko bude potrebno spremni smo da pravovremeno reagujemo,“ – kaže Kočović.

Prema hemijskim i biološkim analizama dežurne Službe kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje, pijaća voda u Kraljevu je ispravna.

U poplavljenim područjima u Vranju i Vranjskoj Banji, u kojima je ponovo na snazi vanredna situacija, vodostaj nabujale Južne Morave u proteklih deset sati opao je za metar, ali je stanje i pored toga kritično.

Bujica ugrozila i mostove

Komandant gradskog Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Vranja Zoran Antić rekao je da su bujice na teritoriji grada poplavile 30 domaćinstava, osam pomoćnih objekata i više od 160 hektara obradivog zemljišta.

Branioci su uspeli da spasu most preko Južne Morave kod sela Ćukovac. Da je most srušen, meštani Ćukovca, posebno đaci ne bi mogli preko mosta da odlaze u Vranje već mnogo dužim zaobilaznim drumom.

Klizište ugrozilo devet porodica

Posle četvorogodišnje pauze, u selu Zladovce kod Trgovišta ponovo je aktivirano klizište koje ugrožava devet porodica sa 30 meštana.
Aleksandar Nastasović, Blagica Stamenković, Milutin Stamenković danonoćno dežuraju jer se zemlja pomera,a kuće pucaju i propadaju.
Članovi gradskog štaba kritikovali su neodgovorno ponašanje meštana Ćukovca koji se nisu ponašali primerenoj situaciji. Na sreću, samo je jedna osoba povređena. Zbog poplave i klizišta u Vranjskoj Banji, jedna četvoročlana porodica evakuisana i nalazi se u hotelu „Železničar“.

Mehanizacija i ljudstvo su danonoćno na terenu. Angažovani su na prokopavanju novih i čišćenju zapušenih kanala. Cilj je da se voda vrati u korito Južne Morave. U toku noći odbranjene su mnoge kritične tačke. Vranjskom „Vodovodu“ i Direkciji za izgradnju i razvoj izdata je naredba da u toku od 72 sata od vode sačuvaju najfrekventnije soabraćajnice u Vranju i Vranjskoj Banji. Od nadležnih republičkih preduzeća zatraženo je da ojačaju bedeme i očiste propuste.

Poplavljeno selo Rotaje

– U mesnim zajednicama biće održani sastanci zbog angažovanja lokalnog stanovnipštva u odbrani od poplava i sanaciji ogromnih šteta. Gradski štab za vanredne situacije je u pripravnosdti 24 sata. Moramo da sačuvamo bezbednost ljudi i imovine,naglasio je Zoran Antić.

Kuće pod vodom u selu Pavlovac

Štab za vanredne situacije zabranio je korišćenje vode iz seoskih vodovoda i bunara. Nadležne službe su u pripravnosti jer postoji opasnost od najezde gmizavaca i glodara. Mnogi putevi su oštećeni, a ima i odrona naročito u vranjskoj oblasti Poljanica.

Kupininsko polje postalo jezero

Ni najstariji Vranjanci ne pamte ovoliko veliko vodostaj Južne Morave. Mada se situacija u poplavljenim područjima stabilizuje, nije prestala opasnost od nabujale Binačke Morave sa Kosova.

U prekidu je saobraćaj na putu Rataje – Crni Lug, jer je uništeno 300 metara putnog pravca. Još je ozbiljna situacija u prigradskom naselju Ribince.

U opštini Bosilegrad meštani se nisu rešili nevolja zbog snežnih nanosa, rušenja stotinak električnih stubova, kvara na 73 trafo-stanice i uništenih puteva.

Predsednik opštine Vladimir Zaharijev upozorava da bezmalo dve nedelje četrdesetak domaćinstava u Gornjoj i Donjoj Ljubati, Dukatu, Mosulju i drugim selima još nema struju. U ovoj pograničnoj opštini zbog obilnih padavina proradilo je više od 100 klizišta.

(Tanjug, Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …