Home / AKTUELNO / Novi EU posrednik za Kosovo: Ona će tajno pregovarati sa Vučićem a ne voli Srbe..

Novi EU posrednik za Kosovo: Ona će tajno pregovarati sa Vučićem a ne voli Srbe..

Kako pišu Večernje novosti, zadatak direktorke EEAS-a Angeline Ajnhorst će biti da ubrza i intenzivira razgovore između predstavnika srpskih vlasti i privremenih institucija na KiM, kao i sprovođenje postignutih dogovora.

Direktorka Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Službi EU za spoljne poslove biće ključni posrednik u narednoj fazi dijaloga Beograd – Priština.

Plan je da ona u narednim mesecima bude u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, po principu “šatl-diplomatije”, tako što će učestalo putovati na liniji Brisel-Beograd-Priština i pokušavati da uskladi stavove dve strane, pišu “Novosti”.

Ti sastanci će, dodaje list, nekad biti javni, a nekad će se odvijati daleko od očiju javnosti.

List navodi i da će Ajnhorst, “kad to bude potrebno i kada bude prostora za neki prodor u pregovorima”, signalizirati da se u Briselu organizuju sastanci na najvišem političkom nivou, kojih bi narednih meseci trebalo da bude više.

Ajnhorst, koja prema tvrdnjama “Novosti” dosada nije bila naklonjena stavovima Beograda, već je uključena u pregovore.

Ona je proteklog vikenda posredovala u tehničkim dogovorima između pregovarača Beograda i Prštine, Marka Đurića i Avnija Arifija, a “Novosti” ističu da će preuzimanjem nove uloge ona praktično uvesti dijalog u novu fazu, koja se već dugo najavljuje.

(Novosti.rs)

Check Also

NAJVEĆA AKCIJA OTKRIVANJA LAŽNOG MEDA U SRBIJI: PRVI REZULTATI ŠOKANTNI!

U Srbiji je pri kraju velika akcija otkrivanja lažnog meda, najšira ikada sprovedena kod nas, a …