Home / AKTUELNO / NOVI PREHRAMBENI SKANDAL TRESE EU: Jaja puna insekticida prodavali u sedam zemalja.. (VIDEO)

NOVI PREHRAMBENI SKANDAL TRESE EU: Jaja puna insekticida prodavali u sedam zemalja.. (VIDEO)

Evropska unija (EU) saopštila je danas da su jaja zaražena štetnim insekticidom „fipronilom“ prodavana u sedam zemalja, što značajno širi geografski prostor najnovijeg skandala sa prodajom neispravnih namernica.

jaja

Holandske vlasti saopštile su krajem jula da su zatvorile farme nakon što su jajima pronašli visoke koncentracije „fipronila“ – insekticida zabranjenog za upotrebu zbog negativnih posledica na zdravlje ljudi, prenosi Politiko.

Belgijske vlasti otvorile su istragu u junu, ali do jula nisu obavestile Evropsku komisiju o korišćenju zabranjenog insekticida. Nemačka, čiji supermarketi redovno dobijaju isporuke holandskih jaja, pokrenula je sopstvenu istragu u julu.

Portparolka Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen rekla je da su Holandija, Belgija i Nemačka, putem sistema EU za upozorenje o bezbednost hrane, upozorile druge zemlje da su zagađena jaja možda izvezena i kod njih.

Holandija je upozorila Švedsku da je isporuke zagađenih jaja početkom avgusta poslala u tu zemlju, a slična upozorenja su poslata i Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, prenosi Politiko.

„Sada je na švedskim, švajcarskim i francuskim vlastima da izvrše provere, jer se svim jajima može ući u trag“, rekla je ona.

Holandski farmeri su upozorili da bi skandal sa prodajom neispravnih jaja mogao da dobije šire razmere.

Za hemijsklo zagađenje se saznalo pošto su uzgajivači živine u Holandiji zatražili pomoć udruženja „Čikfrend“ (Chickfriend) specijalizovanog za iskorenjivanje parazita koji napada živinu.

To preduzeće je u svom proizvodu za iskorenjivanje parazita koristilo organsko jedinjenje „fipronil“ koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja i krpelja, ali je zabranjeno pri lečenju životinja koje se koriste za ishranu.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je „fipronil“ u većoj količini „umereno otrovan“ za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Pogledajte video:

(Kurir.rs/EU)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …