Home / AKTUELNO / NOVI SAD, NIŠ, ZRENJANIN, VRANJE.. BLOKIRANI MOSTOVI I POLICIJSKE STANICE! (VIDEO)

NOVI SAD, NIŠ, ZRENJANIN, VRANJE.. BLOKIRANI MOSTOVI I POLICIJSKE STANICE! (VIDEO)

Oko hiljadu Novosađana okupilo se na još jednom građanskom protestu protiv aktuelnog režima i pored zabrane okupljanja.

U više gradova Srbije građani su se i petog dana pridružili nizu protesta protiv režima.

Demonstranti blokirali Varadinski most i policijsku stanicu!

Oko hiljadu Novosađana okupilo se na još jednom građanskom protestu protiv aktuelnog režima i pored zabrane okupljanja.

Oni su sa Trga slobode krenuli u još jednu dugačku šetnju gradskim ulicama.

Najpre su blokirali Policijsku stanicu „Stari grad“ u Radničkoj ulici gde ihje dočekali desetak policajaca sa šlemovima, štitovima i pendrecima, a demonstranti su im ostavili tri činije sa hranom za pse i nešto novca.

Zatim su se vratili do centra, a potom došli na Varadinski most gde su se zaustavili i sede na asfaltu.

Uzvikuju parole protiv Aleksandra Vučića i drugih čelnika režima i traže njihove ostavke.

Na transparentima piše „Srbijo, ustani, Vučiću odustani“, „Neću da budem tetka iz Nemačke“, „Za naše stare i mlade izađi na ulicu Novi Sade“.

Demonstracije su bile mirne i bez incidenata, a građani su nosili uzdignuta 3 prsta i nacionalne simbole.

Tako je bilo i prethodnog dana kada su demonstranti pokušali da blokiraju autoput ka Beogradu i Zrenjaninski put, ali ih je u tome onemogućio kordon policije i žandarmerije na izlazu iz Novog Sada. (R. Balać)

Niš: Kordon policije “zaustavio” demonstrante koji su krenuli ka autoputu, oni ih darivali papirnatim cvećem

U Nišu je večeras više stotina građana učestvovalo u protestnoj šetnji i blokiralo saobraćaj od centra do ulaza u grad sa auto puta Niš- Beograd, nezadovoljno politikom aktuelne vlasti, kao i načinom na koji se ona bori protiv epidemije korona virusa.

Protestna šetnja građana, među kojima je bilo najviše mladih, završila se aplauzima i ostavljanjem papirnatih cvetova ispred kordona od više desetina policajaca pod punom opremom za suzbijanje demonstracija koji ih je sačekao ispod nadvožnjaka kod skretanja ka aerodromu “Konstantin Veliki”, na ulazu u Niš, ne dozvoljavajući im izlazak na auto put.

Učesnici protestne šetnje prethodno su se zaustavili ispred kordona, deo njih je seo na asfalt, uz skandiranje: “Isti smo narod, Spustite štitove. Uhapsite Vučića”.

Neki od demonstranata su se preko megafona “obraćali” policajcima, pozivajući ih da “stanu uz svoj narod jer se bore protiv istog neprijatelja”.

– Ovde je 90 odsto studenata, ovde smo ne zbog nasilja, već zbog stotinu stvari – pokradenih izbora, RTB-a Bor, Jovanjice, Krušika… – poručili su oni.

Oni su podsetili policajce i da su prethodnih nekoliko dana gledali kako njihove kolege tuku ljude koji mirno sede i guraju i šutiraju decu sa bicikla.

– Znamo da sada nećete spustiti štitove. Nadamo se da ćete u jednom trenutku stati uz vaš narod i shvatiti protiv kog zla se borimo. Svima nam je Vučić kovid – rekli su oni policajcima u kordonu.

“Susret” i “razgovor” sa policijom na ulazu u Niš trajao je nešto više od pola časa i protekao je bez incidenata.

Građani Niša su, inače, večeras protestvovali četvrti put zaredom, a uprkos današnjoj naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije, koji je propisao 21 novu “meru zaštite stanovništva” od Kovida 19, među kojima je i zabrana okupljanja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru za više od 20 osoba.

Oni su se najpre okupili ispred Skupštine grada, u Ulici Nikole Pašića, gde su im se kratko obratili studenti, koji su ih obavestili da večeras “put slobode” vodi preko Bulevara 12. Februara, do ulaza u grad sa auto puta, što je bila nova maršuta u odnosu na prethodne dane.

– Čestitka na hrabrosti što kršite uredbe Ane Brnabić i naredbu Grada Niša o zabrani okupljanja. Gde je bila zabrana okupljanja kada su održavanje utakmice i nelegitimni izbori? Da li njima smeta virus i brinu se za zdravlje gradjana ili se ovim merama brinu za svoje kriminalne i ubilačke fotelje?- upitao je jedan od studenata, nakon čega su građani krenuli u protestnu šetnju.

Oni su nosili transparente “Vučiću ti si kovid”, “Ja se ne bojim”, “Sloboda narodu”, “Neću da budem gastarbajter”, “Sad nije vreme da stojiš na strani”, “We need a change”, “Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom”, “Poštujte Ustav”.

Na jednom od transparenata istaknuti su i zahtevi: “Hoćemo da se usvoji zakon o lečenju naše dece u inostranstvu. Da se profesorke iz Ćuprije vrate na posao. Da RTS konačno budi javni servis svih građana. Da se sin Željka Mitrovića kazni za ubistvo. Hoćemo ostavke celog Stručnog štaba. Povećanje plata zdravstvu!”

Oni su između ostalog skandirali: “Vučiću lopove, vidi šta ostade!”, “Krizni štab, ostavka” i “Niš, Niš budi se”.

Zviždali su u pištaljke, vodili kućne ljubimce i gurali bicikle, a većina je nosila zaštitne maske.

Više puta vozači automobila ili gradskih autobusa, koje su svojom šetnjom zaustavili, trubili su u znak pozdrava.

Tokom protestne šetnje prisustvo policije nije bilo primetno, a saobraćajna policija je regulisala saobraćaj na maršuti kojom se kolona kretala.

Sledeće protestno okupljanje najavljeno je za sutra u 19 časova , ispred Skupštine grada. (Z. Miladinović)

Zrenjanin : Večeras blokirane saobračajnice

Novo, protestno okupljanje Zrenjaninaca počelo je ispred Gradske kuće na Trgu slobode.

Pištalo se, skandiralo „Ostavke!“ i mahalo transparentima na kojima je pisalo „Stop diktaturi!“, „Hoćemo ispravnu vodu!“ i „Kad popizdi Zrenjanin, znaš da je kraj !“.

(Danas)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …