Home / AKTUELNO / NOVI UDAR NA DžEP- POSKUPLjUJE STRUJA: EVO KOLIKO ĆE DOMAĆINSTVA U SRBIJI UBUDUĆE PLAĆATI KILOVAT

NOVI UDAR NA DžEP- POSKUPLjUJE STRUJA: EVO KOLIKO ĆE DOMAĆINSTVA U SRBIJI UBUDUĆE PLAĆATI KILOVAT

Analiza Svetske banke za prethodnu godinu pokazala je da je srpski kilovat među najeftinijim u Evropi.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda preporučila je da se cena struje od leta koriguje do pet odsto.

Postoje indicije da će srpska strana insistirati na tome da to bude manje, odnosno oko tri odsto a koliki će konkretan procenat biti, još uvek je neizvesno.

Drugim rečima, posle dve i po godine mirovanja, sve je izvesnije da će domaćinstva kilovat utrošene električne energije plaćati više od sadašnjih 0,066 evrocenti, što je prema podacima Evropskog zavoda za statistiku, tri puta manje od evropskog proseka, koji je u 2017. godini bio 0,204 evrocenta.

Koliki će tačan procenat biti, znaće se nakon pregovora sa misijom MMF koja u Srbiju dolazi u petak, 10. maja, a koju predvodi novi šef Jan Kes Martjen, koji je na tom mestu zamenio Džejmsa Rufa.

Doduše, program “čuvarkuća”, koji je naša vlada potpisala s MMF-om, ne podrazumeva njihovo eksplicitno mešanje u ovu oblast, već definiše da će svoj konačan stav izneti na osnovu analize tarifa za 2018. godinu, koji je sa Svetskom bankom uradio EPS. Taj dokument je urađen i pokazao je da Srbija i Ukrajina imaju najjeftiniju struju u Evropi, pa se iz njega indirektno zaključuje da je poskupljenje struje uslov za dobijanje kredita za razvojnu politiku EPS.

Naime, Svetska banka traži da EPS približi cene struje za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018.

Izvor blizak MMF-u tvrdi da to praktično znači da ovog puta EPS, ali ni srpska pregovaračka delegacija neće moći da izbegnu priču o korekciji cene struje, iako je zvanično najavljeno da će teme pregovora biti strukturne reforme u javnim preduzećima.

– Srpska delegacija uspela je da odloži razgovor o korekciji cene električne energije dva puta do sada, pravadajući svoj stav time da i sa postojećom cenom ostavaruje profit. Pored toga, EPS je uspeo da MMF pokaže da se niska cena nije odrazila ni na investicije u 2018. godini, koje su iznosile blizu 120 milijardi evra.

Međutim, pošto je MMF programom “čuvar kuća” definisao da će nakon analize o tarifama Svetske banke definisati za koliko bi struja mogla da poskupi zbog velikog zaostajanja, ovog puta će zatražiti korekciju cena struje bar za pet odsto. Srpska strana će tražiti zbog socijalnih uslova da to bude manje, odnosno oko tri odsto, a koliki će konkretno biti procenat još uvek je naizvesno. Ono što je izvesno, to je da će pored cene struje tema razgovora biti i reorganizacija EPS u akcionarsko društvo – navodi sagovornik.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …