Home / AKTUELNO / NOVI UDAR NA ERDOGANA: SAD uvele sankcije protiv turskih ministara..

NOVI UDAR NA ERDOGANA: SAD uvele sankcije protiv turskih ministara..

Svi su izgledi da će se američko-turski odnosi dalje pogoršavati.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv ministra pravde Turske Abdulhamita Gula i ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua.

Razlog: odbijanje Ankare da se povinuje zahtevu Donalda Trampa da oslobodi američkog pastora Endrjua Bransona kojeg turske vlasti optužuju da je bio učesnik u pokušaju gulenista da 2016-te izvedu državni udar.

Portparolka Bele kuće, Sara Sanders, objavila je da su sancije protiv dvojice turskih ministara uvedene po „direktnom nalogu predsednika Trampa“.

Gul i Sojlu su – uvereni su u Vašingtonu – odigrali ključnu ulogu u hapšenju Bransona, a obojica personalno, kao i njihova ministarstva, optužuju se za „ozbiljna kršenja ljudskih prava u Turskoj“.

U dokumentu Ministarstva finansija SAD se navodi i da je suenje Bransonu u Turskoj „naprosto neprihvatljivo“. Uistom tonu se oglasio i ministar finansija Stiven Mnučin.

Zvanični Vašington smatra da je Branson uhapšen bez ikakvih dokaza i da zato Tuska nema pravo ni da mu sudi.

Sankcije protiv Gula i Sojlua podrazumevaju: zamrzavanje njihovog novca i imovine na teritoriji SAD, zabrana Amerikancima da sa njima imaju bilo kakvog posla, kao i zabranu oojici da ulaze u SAD.

Kako se i moglo očekivati, Ministarstvo spoljnih poslova Turske najodlučnije je osudilo sankcije protiv Gula i Sojlua:

„Takve mere se nikako ne mogu opravdati na osnovu zakona i pravnih principa. Tražimo od Sjedinjenih Država da povuku tu pogrešnu odluku. Prodemonstrirana agresivna pozicija nije u ničijem interesu. U svakom slučaju, uslediće naš odgovor bez oklev anja. Vašington nanosi štetu odnosima dve zemlje“.

Stejt departman je nekoliko sati ranije ocenio da će naoružavanje turkse PVO  ruskim raketnim sistemima S-400 predstavljati „katastrofalan razvoj događaja“.

Učinio je to preko Rene Klarka Kupera kojeg je Tramp kandidovao za pomoćnika državnog sekretara za vojno-politička pitanja.

Kuper je u Senatu SAD dodatno precizirao da bi to za SAD  bila „katastrofa“.

Kongres SAD je prošle nedelje blokirao isporuku Turskoj lovaca F-35. Upravo zbog toga što Ankara ne odustaje od S-400.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …