Home / AKTUELNO / NOVI ZAKON: Ako BACITE PIKAVAC, plaćate kaznu 100 evra, a evo kako će vas odrati, AKO PLJUNETE ŽVAKU na ulici!

NOVI ZAKON: Ako BACITE PIKAVAC, plaćate kaznu 100 evra, a evo kako će vas odrati, AKO PLJUNETE ŽVAKU na ulici!

zvaka-pareFoto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes/ČIF, pixabay.com

Ukoliko se u Crnoj Gori odlaže otpad na obalama, i koritima reka, na putevima ili pored njih sledi kazna od 1.500 do 7.500 evra. Za narušavanje komunalnog reda bukom sledi ista kazna, kao i za obaranje i uklanjanje drveća

Podgorica je dobila novi Zakon o komunalnim delatnostima koji propisuje i novu kaznenu politiku, a nesavesni građani biće kažnjeni novčanim iznosom uglavnom od 100 evra – za bacanje žvake, pikavaca, flaša i drugog otpada na ulice…

Zakon, koji je na snagu stupio u petak, nalaže da u glavnom gradu Crne Gore nema više pojenja stoke, kao ni pranja veša i vozila pored vodoizvorišta, uklanjanja poklopaca sa šahtova, lomljenja klupa, stolova, stolica, korpi, dečjih rekvizita, a zabranjeno je i loženje vatra, kao i paljenje granja i lišća.

Ukoliko se o 0vo ogluše, građani će dobiti kaznu od 150 do 1.500 evra.

Ista kazna predviđena je i za one koji uništavaju saobraćajne znakove, prljaju ograde, stubiće, žice, klupe, sprave za igru, gnezda, kućice za ptice, rasvetu, kidaju ili vade cveće.

Podgoričani su poznati po tome da vole prečice, ali ni njih neće više moći da koriste jer će, ukoliko ih nadležni organ uhvati u tom “nedelu” morati da plate 100 evra.

Za pentranje na drveće, spomenike i sklupture biće kažnjeni takođe sa 100 evra.

Ovaj zakon tretira i vlasnike kućnih ljubimaca i pernatih životinja. Ukoliko se odluče da prošetaju psa po zelenoj površini biće kažnjeni sa 100 evra. Građani će morati voditi računa i gde bacaju žvake, opuške, flaše jer će biti kažnjeni takođe, sa 100 evra.

Glavni grad Crne Gore je poznat po tome da ima veliki problem s krupnom stokom. Stoka se može vijeti svuda, od ulice do parkova koji su predviđeni za igru najmlađih. Kazna do 1.500 evra sledi za one koji se odluče da krave, koze i ovce na ispašu izvedu u park.

Ukoliko se odlaže otpad na obalama, i koritima reka, na putevima ili pored njih sledi kazna od 1.500 do 7.500 evra. Za narušavanje komunalnog reda bukom sledi ista kazna, kao i za obaranje i uklanjanje drveća, kidanja grana, šiblja, kao i zabijanje eksera i klinova u stabla. Ista kazna predviđena je i za lepljenje plakata po fasadama zgrada, stablima, parkiranje na zelenim površinama, kao i ukoliko kopa i odnosi zemlju, humus, kamen ili pesak.

Zakon predviđa da građani koji sa gradilišta izlaze na javni put moraju prvo oprati točkove automobila jer ukoliko to ne urade platiće kaznu od 1.500 do 7.500 evra. Isto će proći i oni koji budu prekopavali javnu površinu zbog instalacija bez saglasnosti.

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama vaše mišljenje o tome treba li ovakve kazne uvesti i u Srbiji.

(Telegraf.rs/Mondo.me)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …