Home / AKTUELNO / NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU: Vozač koji bude odbio ovaj novi test, platiće do 120.000 dinara!

NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU: Vozač koji bude odbio ovaj novi test, platiće do 120.000 dinara!

policija

Saobraćajna policija će u narednim mesecima obavljati rigorozne kontrole vozača na upotrebu narkotika. Ta odluka je doneta nakon jednodnevnog testiranja u Kruševcu gde je čak 22 od 40 vozača bilo pozitivno na droge i tablete za smirenje.

Kontrole će se vršiti specijalnim aparatom kojim se, analizom pljuvačke, za samo pet minuta može utvrditi prisustvo šest različitih psihoaktivnih supstanci – kokaina, heroina, benzodijazepina, kanabisa, metamfetamina i amfitamina. Svaki vozač kome u organizmu nađu neku od ovih supstanci biće zadržan u policijskoj stanici 12 sati i dobiće kaznu od 15.000 do 30.000 dinara, kao i oduzimanje dozvole na šest meseci.

Ukoliko neko odbije testiranje biće kažnjen sa 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorom od 30 dana.

Pošto je testiranje na ove supstance prilično skupo i košta oko 25 evra, nisu kontrolisani svi vozači, pa su vršena povremena jednodnevna testiranja širom Srbije, ali i to je bilo dovoljno da se dobiju poražavajući rezultati.

Nakon jednodnevnog testiranja u Kruševcu je čak 22 od 40 vozača bilo pozitivno na droge i tablete za smirenje.

– Koristićemo moderan aparat koji analizom pljuvačke za samo pet minuta može utvrditi prisustvo šest različitih psihoaktivnih supstanci – kokaina, heroina, benzodijazepina, kanabisa, metamfetamina i amfitamina.

Svaki vozač kome u organizmu nađu neku od ovih supstanci može da očekuje nultu toleranciju od strane policije – rekli su iz Uprave policije.

– Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci se nikome neće tolerisati i praštati, isto kao ni alkohol.

Svaki vozač kome u organizmu nađu neku od ovih supstanci biće zadržan u policijskoj stanici 12 sati i dobiće kaznu od 15.000 do 30.000 dinara, kao i oduzimanje dozvole na šest meseci – dodali su iz Uprave.

Univerzitetski profesor i čuveni veštak kod saobraćajnih nezgoda dr Branimir Aleksandrić kaže da se više od dve decenije apeluje na policiju da se uvede testiranje na psihoaktivne supstance.

– Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci podjednako je opasna kao i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, ako ne i gora.

Korišćenje droga i lekova usporava refleksno reagovanje, smanjuje vidno polje i daje vozaču lažno samopouzdanje, pa je zbog toga jasno da se pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ne može upravljati vozilom – zaključio je dr Branimir Aleksandrić.

(Informer)

Check Also

GORI PARIZ- DEMONSTRANTI ZAPALILI I CENTRALNU BANKU FRANCUSKE (VIDEO)

Francuska policija upotrebila je suzavac protiv demonstranata koji su se okupili u Parizu zbog donošenja …